U rimskom Koloseumu pronađene erotske freske

Freske su pronađene u jednom od hodnika Koloseuma koji je trenutno zatvoren za posjetioce
160 pregleda 0 komentar(a)
Koloseum, Rim, Foto: Telegraph.co.uk
Koloseum, Rim, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 11.01.2013. 09:02h

Italijanski arheolozi su u jednom od hodnika Koloseuma u Rimu otkrili fragmente fesaka jarkih boja sa prikazima herojskih i erotskih scena, kao i djelove antičkih grafita.

"Pronašli smo tragove dekoracija u plavoj, crvenoj i zelenoj boji", kazala je za AFP Rosela Rea, direktorka 2.000 godina starog amfiteatra.

Fragmenti prikazuju slavu gladijatora, sa lovorovim vijencima, strijelama, pa čak i erotskim scenama", piše rimski list "Republika".

Freske su pronađene u jednom od hodnika Koloseuma koji je trenutno zatvoren za posjetioce zbog radova restauracije.

"Pronašli smo i poruke ispisane na zidu koje datiraju iz 17. vijeka kao i potpise gledalaca i stranih posjetilaca koji su došli da vide čuvene gladijatorske bitke u Koloseumu", navela je Rea.

"Pronašli smo i poruke ispisane na zidu koje datiraju iz 17. vijeka kao i potpise gledalaca"

Britanski "Telegraf" piše da su pronađeni crteži "dva velika falusa", koji predstavljaju "ili erotski crtež ili samo razvratnu žvrljotinu".

Freske pokrivaju površinu od nekoliko kvadratnih metara u šest metara dugom hodniku, a posjetiocima će biti dostupne u ljeto 2014. godine.

Koloseum, čija je izgradnja završena 80. godine n.e. u vrijeme vladavine rimskog cara Tita, jedan je od najposjećenijih spomenika na svijetu. Čuveni rimski amfiteatar je 2007. uvršten među novih sedam svjetskih čuda.

Bonus video: