Kameron: Spremni smo da branimo Foklande

Reagujući na najnoviji zahtjev Argentine da joj se vrate sporna ostrva, Kameron je u intervjuu za BBC poručio da Britanija ima spremnu "jaku odbranu" na tim ostrvima
3 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: AP
Dejvid Kameron, Foto: AP
Ažurirano: 06.01.2013. 17:25h

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je danas da je Britanija spremna da se bori i vojnim snagama, ukoliko to bude potrebno, kako bi zadržala Foklande.

Reagujući na najnoviji zahtjev Argentine da joj se vrate sporna ostrva, Kameron je u intervjuu za BBC poručio da Britanija ima spremnu "jaku odbranu" na tim ostrvima.

Argentinski predsjednik Kristina Kiršner ocijenila je ove sedmice da je Britanija Malvine, kako Argentinci nazivaju Foklande, nasilno oduzela, i zatražila je da se oni vrate Argentini.

Kiršner je, povodom 180. godišnjice aneksije Foklanda, uputila otvoreno pismo Kameronu u kome ga je pozvala na početak pregovora o vraćanju ostrva Argentini.

Kameron je ranije kazao da tri hiljade stanovnika Foklanda imaju snažnu želju da ostane u okviru Britanije, i da će imati šansu da svoj stav iznesu na referendumu o političkom statusu koji bi trebalo da se održi u martu.

Spor između Britanije i Argentine datira od početka 19. vijeka, kada su se na ostrvima pojavili prvi britanski naseljenici.

Oružani sukob dvije zemlje izbio je 1982. godine i završen je britanskom pobjedom.

Želi da ostane do 2020.

Dejvid Kameron rekao je da želi da ostane na toj funkciji do 2020, nazvavši svoj plan reformi dovoljnim da ga učini "zaposlenim" za još jedan mandat.

Kameron je, ocijenivši za današnji Sandej telegraf (The Sunday Telegraph) da je njegov "ogromni plan reformi" dovoljan "da nas sve drži zaposlenim", rekao da želi da se "bori na sljedećim izborima, da pobijedi i ponovo služi" kao premijer.

On je istakao da neće biti promjene kursa u odlukama poput istopolnih brakova ili zaštite trošenja strane pomoći, koje nisu baš u skladu sa politikom njegove Konzervativne partije.

Britanski premijer je kritičarima u svojoj partiji poručio "da prestanu da se žale". Kameron i njegov koalicioni partner i zamjenik Nik Kleg trebalo bi sjutra da objave pregled rada prve polovine mandata vlade i procijene koliko misle da je njihova koalicija do sada bila uspješna.

Bonus video: