Grčka ljevica priprema masovne proteste: Stop neonacistima iz Zlatne zore

"Porast popularnosti ekstremne desnice nije samo grčki fenomen. (...) 19. januara Evropa će imati priliku da se (...) usprotivi toj opasnoj tendenciji"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 13:56h

Antifašistički aktivisti u Grčkoj pripremaju masovne proteste 19. januara protiv partije Zlatna zora, a podrška akciji raste među sindikatima, gradskim upravama širom Grčke, imigrantskim i navijačkim grupama (posebno fanovima Karditsa FC), javlja hrvatski portal Advance.hr.

Prošlog mjeseca atinska gradska uprava je većinom glasova dala podršku ovoj inicijativi grčkih antifašista.

"Samo desno krilo Nove demokratije (partije na vlasti) nije pružilo podršku protestima, dok su sve ostale partije u parlamentu složne u odluci da se udovolji zahtjevima antifašističkih aktivista.

Porast napada na ljevicu i imigrante: Poslanici Zlatne zore u grčkom parlamentu

Dobili su podršku dijela biračkog tijela na ksenofobičnoj i populističkoj retorici, koja uvijek nađe načina da prodre do birača koji ne uspijevaju da uvide stvarne uzroke krize, već su ih aktivisti uspjeli uvjeriti kako su za grčku nesreću krivi stranci, komunisti, LGBT osobe, manjine itd.

I PASOK i Dimar, koje zajedno čine vladajuću većinu sa Novom demokratijom", izjavio je Panos Garganas, urednik novina Radnička solidarnost.

Članovi Zlatne zore su učestvovali u nasilnim napadima na ljevicu u Grčkoj, te u napadima na imigrante, a njihov logo, koji podsjeća na kukasti krst, dovoljno govori o njihovoj ideološkoj provinijenciji.

Na prošlim parlamentarnim izborima, Zlatna zora je dobila oko 7 odsto glasova, koristeći ogorčenje naroda zbog teške ekonomske situacije u zemlji i krize koja potresa Grčku.

Dobili su podršku jednog dijela biračkog tijela na ksenofobičnoj i populističkoj retorici, koja uvijek nađe načina da prodre do onih birača koji ne uspijevaju da uvide stvarne uzroke krize, već su ih aktivisti partija poput Zlatne zore uspjeli uvjeriti kako su za grčku nesreću krivi stranci, komunisti, osobe drugačije seksualne orijentacije, manjine itd.

Fašistička ideologija po pravilu ne može biti održiva bez "drugog", koji preuzima ulogu krivca za težak položaj cijele nacije (odnosno njene etničke većine).

Da glasačko tijelo Zlatne zore ne čine isključivo osiromašeni i isfrustrirani Grci, pokazalo je istraživanje koje govori da je polovina policijskih službenika u Atini glasalo za neonaciste.

No, Zlatna zora se sada mora suočiti s rastućim antifašističkim raspoloženjem u Grčkoj, koje je uzrokovalo stvaranje sve više pokreta koji zastupaju i propagiraju antifašističku ideju.

Raste antifašističko raspoloženje u Grčkoj: Sa atinskih "tihih protesta" protiv rasizma

Da glasačko tijelo Zlatne zore ne čine isključivo osiromašeni i isfrustrirani Grci, pokazalo je istraživanje koje govori da je polovina atinskih policajaca glasalo za neonaciste

U decembru 2012., za vrijeme "tihih protesta" protiv rasizma u Atini u kojima se od vladajuće koalicije tražilo da suzbije sve oblike diskriminacije u Grčkoj, trojica pripadnika Zlatne zore su napali poslanika ljevičarske Sirize, što je rezultiralo još većim jedinstvom među grčkom ljevicom.

"To je bio vrhunac fašističke provokacije", kazao je Garganas.

Antifašisti u Grčkoj su pozvali sve srodne pokrete u svijetu da iskažu svoju solidarnost 19. januara.

Na njihov apel su pozitivno odgovorili antifašisti iz Barselone i Pariza, a u Londonu se pod sloganom "Unite Against Fascism" održava protest ispred grčke ambasade.

"Do sada smo preduzeli niz važnih inicijativa kako bi zaustavili fašističko nasilje, a ovaj protest je važan korak kojim želimo da ukažemo na zajedništvo i solidarnost svih grčkih antifašista.

Porast popularnosti ekstremne desnice nije samo grčki fenomen. To se događa u cijeloj Evropi. Dakle, 19. januara Evropa će imati priliku da se zajedno sa Grcima usprotivi toj opasnoj tendenciji", zaključio je Garganas.

Bonus video: