Monti izlazi na izbore na čelu nove koalicije

Italijanski premijer Mario Monti izjavio je danas da će na parlamentarne izbore u februaru izaći na čelu nove centrističke koalicije "S Montijem za Italiju"
0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Reuters
Mario Monti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2013. 21:10h

Italijanski premijer Mario Monti (69), bivši povjerenik Evropske komisije koji je zamijenio na dužnosti premijera Silvija Berluskonija u novembru 2011. kada se Italija borila da izbjegne finansijsku krizu, najavio je prošle nedjelje da će se ipak kandidovati za drugi mandat.

Monti je kazao da će se njegova koalicija zvati "S Montijem za Italiju".

"Nadam se da će ova nova koalicija pomoći u poboljšanju italijanske politike i da će probuditi interes onih Italijana koji su okrenuli leđa politici da se ponovo aktivno uključe u javne poslove", rekao je Monti.

Po ispitivanjima mišljenja javnosti , do 50 posto birača ne planira da glasa ili još uvijek nije odlučilo kome će dati svoj glas na izborima 24. i 25. februara.

Anketa koju je sproveo institut "Tecne" pokazala je da će Montijeva koalicija vjerovatno privući jedva nešto više od 12 posto birača i da zaostaje za Demokratskom strankom (PD) Pjera Luiđija Bersanija kao i za Berluskonijevom strankom "Narod slobode" (PDL).

Bonus video: