Turska: Bivši načelnik Generaštaba pušten iz pritvora

Vojska je izvršila pritisak na tadašnjeg premijera Erbakana da podnese ostavku 1997. zbog navodnih pokušaja da uvede islamske običaje i zakone u sekularnoj državi
0 komentar(a)
Ismail Haki Karadaji, Foto: Beta/AP
Ismail Haki Karadaji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2013. 13:20h

Bivši načelnik Generaštaba turske vojske general Ismail Haki Karadaji pušten je iz pritvora poslije svjedočenja o svojoj ulozi u zbacivanju proislamske vlade tokom 1990-ih godina, javili su danas turski mediji.

Turska državna televizija javila je da je general Karadaji, koji je pritvoren juče, pušten poslije ispitivanja o njegovoj navodnoj ulozi u primoravanju bivšeg premijera Nedžmetina Erbakana da podnese ostavku 1997. godine.

On će biti na slobodi do suđenja, čiji datum još nije određen.

Karadaji (80) je bio načelnik Generalštaba između 1994. i 1998. godine.

Desetine drugih,

Vladajuća partija premijera Erdogana, koja je nastala iz Erbakanove Partije blagostanja, obećala je da će jednom zauvjek završiti sa uticajem oficira u Turskoj i da više neće dozvoliti njihov politički uticaj

Vojska je izvršila pritisak na Erbakana da podnese ostavku 1997. zbog navodnih pokušaja da uvede islamske običaje i zakone u većinski muslimanskoj ali sekularnoj državi.

Vojni puč koji je izveden 1997. godine razlikuje se od prethodnih u Turskoj po tome što nakon toga vlast nije uzurpirala vojska, već je na čelo države došla nova politička koalicija.

Vladajuća partija premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja je nastala iz Erbakanove Partije blagostanja, obećala je da će jednom zauvjek završiti sa uticajem oficira u Turskoj i da više neće dozvoliti njihov politički uticaj.

Bonus video: