Od ove godine teže do državljanstva Belgije

Od 1. januara u Belgiji je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu, kojim će će biti značajno otežano dobijanje belgijskog državljanstva
73 pregleda 1 komentar(a)
Belgija, zastava, Foto: Rojter
Belgija, zastava, Foto: Rojter
Ažurirano: 02.01.2013. 17:08h

Novi Zakon o državljanstvu usvojen je u parlamentu Belgije još u oktobru 2012. godine.

Ranijim zakonskim rješenjima državljanstvo se u Belgiji moglo dobiti već nakon tri godine stalnog boravka u toj zemlji. Sada je taj rok produžen na pet godina.

Takođe, uvedena su i nova pravila o ekonomskom i društvenom statusu, tako da sada budući kandidati za državljanstvo Belgije moraju dobro da poznaju flamanski jezik ili neki od službenih jezika u ovoj zemlji kao što su njemački, francuski ili holandski jezik. Od kandidata će se tražiti i da imaju obrazovanje od najmanje 400 odslušanih časova, kao i da su bili zvanično zaposleni najmanje 468 dana u posljednjih pet godina.

Ovo pravilo negativno se odražava na žene koje su radile skraćeno radno vrijeme, ocenjuju kritičari novog belgijskog zakona.

Pravo na državljanstvo biće oduzeto svima za koje se utvrdi da su sklopili brak zbog boravišne dozvole, onima koji se bave trgovinom ljudima ili bilo kojom vrstom teških kriminalnih radnji. Takvima, takođe, može biti odbijeno pravo da uopšte apliciraju za državljanstvo Belgije.

Isto tako, otežana je i procedura prijema u državljanstvo jer aplikaciju za državljanstvo parlament prosleđuje direktno Komisiji za državljanstvo.

Belgija je ranije bila poznata po brzim prijemima u državljanstvo. Time se od 2000. godine do danas okoristilo oko 600.000 osoba.

Bonus video: