Kralj je go: Neuspjeh "amatera" Fransoa Olanda

Bivši ministar ekonomije Žan Artoa rekao je da odluka Ustavnog suda "kažnjava dogmatsku zaslijepljenost vlade i određeni amaterizam"
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.12.2012. 08:43h

Francuski predsjednik Fransoa Oland nazvan je "amaterom" i upoređen je sa "carem bez odjela", nakon što je Ustavni sud odbacio porez od 75 odsto za bogate.

Ustavni sud saopštio je prije dva dana da nova poreska stopa "ne priznaje jednakost pred javnim teretom", jer se, za razliku od drugih oblika poreza na prihod, primjenjuje na pojedince, a ne na domaćinstva. Sud je, takođe, odbacio nove metode proračuna poreza.

"Kralj je go. Bez sumnje, kiša i dalje pada na predsjednika", piše juče "Žurnal du dimanš"

Bivši ministar ekonomije Žan Artoa rekao je da odluka Ustavnog suda "kažnjava dogmatsku zaslijepljenost vlade i određeni amaterizam".

Poreska stopa, koja je trebala da stupi na snagu početkom godine, izazvala je negodovanje poslovnih lidera dok su neki od najbogatijih državljana objavile namjeru da napuste zemlju.

Glumac Žerar Depardje postao je glavno lice borbe bogatijih građana, jer se odrekao državljanstva i najavio je odlazak u Belgiju. On je danas izjavio da, uprkos odbacivanju poreske stope, ne želi da se vrati u Francusku.

Vlada, u pokušaju da očuva imidž, tvrdi da je odluka suda usmjerena na tehničke probleme primjene poreza i da će nova usvojena mjera, koja je veoma slična originalnoj, biti predstavljena tokom naredne godine.

Bonus video: