Francuski "porez na bogatstvo" proglašen neustavnim

Francusko Ustavno vijeće proglasilo je u subotu neustavnim porez od 75 posto na prihode veće od milion eura, ključnu mjeru nacionalnog budžeta za 2013. koju je usvojila lijeva većina
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2012. 12:53h

Ustavno vijeće Francuske, nadležno za ustavnost zakona, ocjenjuje da ova poreska nova mjera ne uzima u obzir "načelo jednakosti spram javnih nameta" jer ona "počiva na prihodima svake fizičke osobe" dok se porez na prihod uzima "po domaćinstvu".

Ustavno vijeće takođe je odbacilo modalitete obračuna plafona poreza na bogatstvo, naročito obračunavanja kapitalizovanih prihoda ili beneficija, "koje porezni obveznik nije ostvario".

Posebni porez od 75 posto trebao je da se ubira tokom sljedeće dvije godine na prihode veće od milion eura godišnje po pojedinom poreskom obvezniku. Više simbolična nego fiskalno djelotvorna, ta je mjera trebala da obuhvati približno 1500 osoba koje su trebale da plate, u prosjeku, oko 140.000 eura po toj osnovi, a državni budžet je trebalo da bude puniji za oko 300 miliona eura godišnje.

Najvišoj francuskoj ustavnoj instituciji obratila se glavna opoziciona stranka desnice UMP, sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti zakona.

Odluka Ustavnog vijeća veliki je udarac socijalističkom predsjedniku Fransoa Olandu koji je porez od 75 posto učinio jednim od središnjih elemenata svoje politike, tražeći od najbogatijih Francuza da više doprinesu smanjenju budžetskog deficita. Njegov predlog je šokirao strane ulagače i razbjesnio Francuze s najvišim prihodima, natjeravši neke od njih, poput slavnog glumca Žerarda Depardjea, da potraže "poreski egzil" u Belgiji i drugim zemljama.

Bonus video: