Angela Merkel mjesečno zaradi oko 17.000 eura: Premalo?

"Ko smatra da su političari premalo plaćeni, može da potraži sebi drugi posao“, rekao je Šreder
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 14:33h

Mjesečna plata Angele Merkel iznosi oko 17 hiljada eura. To je prema mišljenju Pera Štajnbrika, kandidata SPD-a za kancelara na sljedećim izborima - premalo.

Ova izjava je uskomešala duhove u Njemačkoj, piše Dojče vele.

"U Njemačkoj kancelari, odnosno, kancelarka zarađuju premalo: u odnosu na mnoge druge poslove u kojima dotična osoba ne mora toliko da radi, niti da snosi toliku odgovornost. Primjera radi, u Rajni Vestfaliji gotovo svaki direktor banke (Sparkasse) zarađuje više od kancelarke“, kaže Per Štajnbrik.

Time je ovaj kandidat stranke socijaldemokrata za kancelara na sljedećim izborima u Njemačkoj (u septembru 2013.) ponovno uspio da uznemiri duhove – kako u javnosti tako i one u redovima sopstvene stranke.

Prije nekoliko sedmica je naime izašlo na vidjelo kako je on u protekle tri godine za 90 održanih predavanja u njemačkim preduzećima i udruženjima, zaradio 1,2 miliona eura.

"Ja novac smatram samo instrumentom. Iako me mnogi smatraju jednim „imućnim socijaldemokratom“, i ja sam doživeo periode kada sam imao malo novca. Uprkos tome, novac u meni ne budi nikakva erotska osjećanja…“, rekao je Štajnbrik.

"Kancelari zarađuju dovoljno"

Bivši njemački kancelar i Štajnbrikov stranački kolega, Gerhard Šreder izjavio je kako prema njegovom mišljenju kancelari u Njemačkoj zarađuju dovoljno, odnosno, da su „odgovarajuće plaćeni“.

"Ko smatra da su političari premalo plaćeni, može da potraži sebi drugi posao“, rekao je Šreder.

Sličnog su mišljenja i druge socijaldemokrate. Diter Vifelšpic, poslanik SPD-a u Bundestag-u, smatra kako kancelari obavljaju jedan fascinantan posao koji nije loše plaćen.

"Kada bismo se mi, političari po pitanju prihoda orijentisali prema tome koliko se zarađuje na polju ekonomije, to ne bi bilo u u redu“, rekao je on. Njegov kolega, Hans-Peter Bartels izjavio je za list „FAS“, kako je funkcija kancelara, odnosno, kancelarke prije svega jedna časna funkcija koja se ne obavlja s ciljem bogaćenja.

Kancelarkina plata ipak (malo) raste

Trenutna mjesečna primanja nemačke kancelarke Angele Merkel iznose 16.085,91 euro. U maju ove godine vlada je donijela odluku o povećanju njene plate i to od januara 2013. godine za 200 evra. Dalja povećanja su planirana i od marta i avgusta sljedeće godine.

Treba u svakom slučaju naglasiti da će to biti prva povećanja mjesečnih prihoda njemačkih kancelara u poslednjih 12 godina. Sa svim povećanjima Angela Merkel će dakle sredinom iduće godine mjesečno zarađivati 17.016,16 eura. Ovoj svoti treba dodati i još i svotu od 8.000 eura koju čine razni dodaci.

Galerija

Bonus video: