Francuska: Sarkozi efikasniji, Oland pravedniji

Sedam mjeseci nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima, Oland je ispunio samo polovinu predizbornih obećanja
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.12.2012. 08:35h

Francuzi smatraju da je sadašnji predsjednik Fransoa Oland manje efikasan nego što je to bio bivši šef države Nikola Sarkozi, ali i da je za nijansu pravedniji u poređenju sa prethodnicima, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Institut BVA zaključuje da su radnička klasa i socijalne kategorije koje najskromnije žive naročito stroge prema Olandu

Sedam mjeseci nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima, Oland je ispunio samo polovinu predizbornih obećanja, a jedno od neispunjenih je da će biti "efikasniji predsjednik" od Sarkozija, navodi francuska štampa.

Prema anketi koju je sproveo Institut BVA za francusku televiziju ITele, čak 40 odsto ispitanika smatra da je Sarkozijeva politika bila dvostruko efikasnija od Olandove, dok je troje od 10 Francuza mišljenja da su obojica neefikasni, prenosi francuska štampa.

Iz razočaranja u razočaranje

Što se tiče pravednosti, Oland je sačuvao prednost u očima Francuza, ali ne mnogo veliku, pošto ga 35 odsto ispitanika smatra pravednijim od Sarkozija, dok je 33 odsto po tom pitanju naklonjenije bivšem šefu države.

Predstojeća godina će, po svoj prilici, biti "paklena" za Olanda i njegovog premijera Žan-Marka Eroa

Institut BVA zaključuje da su radnička klasa i socijalne kategorije koje najskromnije žive naročito stroge prema Olandu kad je riječ o efikasnosti i pravednosti u politici.

"Od Sarkozija do Olanda, radnici idu iz razočaranja u razočaranje", ocijenio je nedavno, u analizi za francuski list "Eskpres", Emanuel Rivijer iz Instituta za istraživanje javnog mnjena TNS Sofr.

Predstojeća godina će, po svoj prilici, biti "paklena" za Olanda i njegovog premijera Žan-Marka Eroa, koji su u proteklim mjesecima već zahtijevali mnogo napora od Francuza, a predsjednik ne krije da će rast u 2013. godini biti skoro nulti i da će nezaposlenost nastaviti da raste, prenosi francuski dnevnik "Figaro".

Bonus video: