Grčka: U strahu od deportacije, imigranti ne prijavljuju torturu

"Ne mogu da spavam. Plašim se da će me pratiti, i sada sam u opasnosti", kaže Hasan Meki, imigrant iz Sudana, koji je preživio jedan napad u Atini
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 08:28h

Suočeni sa rasističkim napadima, ravnodušnošću policije i sistemom koji kažnjava njih a ne oni koji ih terorišu, imigranti su među najvećim i najbespomoćnijim žrtvama grčke ekonomske krize.

Grčka, glavna kapija za ulazak azijskih i afričkih imigranata u EU, odavno ima problem sa ilegalnom imigracijom, a situaciju je pogoršala duboka ekonomska kriza koja je pojačala antiimigrantsko raspoloženje među Grcima.

Grupa Amnesti internešnal saopštila je juče da su nehumani pritvorski uslovi u kojima Grčka drži imigrante, uključujući djecu, nedostojni jedne članice Evropske unije.

U izvještaju se kaže da su desetine hiljada imigranata koje prelaze u ovu prezaduženu državu da traže azil, suočene da zapanjujućim uslovima u pritvoru i rasističkim napadima ultradesničarskih grupa.

"Nepoštovanje prava imigranata i osoba koje traže azil zauzima proporcije humanitarne krize,“ kaže se u saopštenju Džona Dalhojzena, direktora Amnestija za Evropu i Centralnu Aziju.

"Trenutna situacija u Grčkoj je potpuno nedostojna EU, laureata Nobelove nagrade za mir, i toliko je ispod međunarodnih standarda ljudskih prava da od njih pravi smijuriju.“

U specijalnom izvještaju o položaju imigranata, Rojters je nedavno prenio priču Egipćanina Valida Taleba, koji je radio u jednoj pekari i koji je skupo platio to što je tražio neisplaćene zarade. Šef ga vezao lancima i zlostavljao 18 sati, bio je u zatvoru i neređeno mu je da napusti zemlju koju je smatrao svojim domom

U specijalnom izvještaju o položaju imigranata, Rojters je nedavno prenio priču Egipćanina Valida Taleba, koji je radio u jednoj pekari i koji je skupo platio to što je tražio neisplaćene zarade. Šef ga vezao lancima i zlostavljao 18 sati, bio je u zatvoru i neređeno mu je da napusti zemlju koju je smatrao svojim domom.

Hasan Meki, 32-godišnji imigrant iz Sudana, napustio je svoju zemlju u potrazi za boljim životom u Evropi.

Njega su u avgustu u Atini napali muškarci u crnoj odjeći na motorima, koji su mu zadali udarac od kojeg je izgubio svijest. Kada se probudio, bio je sav obliven krvlju a potom je shvatio da su mu napadači, vjerovatno povezani sa ultradesničarskom strankom Zlatna zora, zadali posjekotine po leđima u obliku slova X.

"Nemam dokumenta, tako da nisam mogao ni od koga da tražim pomoć", rekao je Meki za Rojters.

"Ne mogu da spavam. Plašim se da će me pratiti, i sada sam u opasnosti.“

Koristeći loše raspoloženje prema ilegalnim imigrantima, Zlatna zora je uspjela da uđe u grčki parlament ove godine, obećavši da će protjerati imigrante.

Nasilje se uglavnom ne prijavljuje jer se žrtve boje da će biti deportovane ako odu u policiju, za koju je takođe vjeruje da ima veze sa napadima.

Bonus video: