Berluskoni: Ako budemo morali napustićemo euro i vratiti liru

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija, pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje riječi kasnije "ispravljao"
4 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.12.2012. 17:33h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kaže da će Italija biti prisiljena da napusti eurozonu ukoliko Evropska centralna banka ne dobije više ovlašćenja.

Berluskoni, koji je ovog mjeseca objavio da će ponovo voditi svoju stranku Narod slobode (PDL) na nacionalnim izborima, je rekao da ECB treba da postane "zajmodavac u krajnjoj nuždi" za eurozonu, piše Business.hr.

"Ako Nemačka ne prihvati da ECB mora da bude stvarna centralna banka, ako se ne smanje kamate, bićemo prisiljeni da napustimo euro i da se vratimo vlastitoj valuti kako bismo bili konkurentni", rekao je Berluskoni.

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija, pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje riječi kasnije "ispravljao".

Berluskoni je, inače, ostavku na mjesto premijera bio prisiljen da podnese prošle godine kada su prinosi na italijanske državne obveznice skočili na vrhuncu dužničke krize eurozone.

Bonus video: