Kreditni rejting Grčke povećan za šest stepeni

U agenciji smatraju da su izgledi u narednom periodu stabilni, što znači da rejting neće biti mijenjan bar nekoliko mjeseci
0 komentar(a)
Atina, Grčka, Foto: Beta/AP
Atina, Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.12.2012. 20:07h

Bonitetna agencija "Standard i purs" saopštila je danas da je povećala kreditni rejting Grčke za čak šest stepeni, sa C na B minus, ali je to i dalje šest nivoa ispod rejtinga koji ukazuje na investicioni nivo države.

Novi rejting Grčke takođe spada u kategoriju "smeće", ali predstavlja značajan pomak države za koju su kreditne agencije smatrale da neće moći da izbjegne bankrot.

U obrazloženju odluke se navodi da je na povećanje rejtinga najviše uticao zaključak analitičara "Standard i pursa" da su članice eurozone čvrsto odlučile da zadrže Grčku u valutnoj uniji.

U agenciji smatraju da su izgledi u narednom periodu stabilni, što znači da rejting neće biti mijenjan bar nekoliko mjeseci.

Za vrijeme neizvjesnih pregovora Grčke sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, "Standar i purs" je tu državu svrstao među nesposobne da izvršavaju svoje finansijske obaveze, uz visoku vjerovatnoću bankrota.

Situacija se promijenila, pošto je Grčka prole sedmice dobila novu tranšu kredita i otplatila dospjele anuitete u iznosu od 20 milijardi eura.

Bonus video: