EU novac od Nobelove nagrade daje djeci žrtvama ratova

Odluku o dodjeli novca od Nobelove nagrade djeci zzrtvama sukoba donijeli su predsjednici Komisije, Savjeta i Evropskog parlamenta Barozo, Herman van Rompej i Martin Šulc
1 komentar(a)
Sirija djeca, Foto: Naharnet.com
Sirija djeca, Foto: Naharnet.com
Ažurirano: 18.12.2012. 14:27h

Evropska unija najavila je danas da će novac od Nobelove nagrade za mir, 930.000 eura, dati za projekte namijenjene djeci žrtvama ratova i sukoba. Novac će otići za oko 4.000 djece sirijskih izbjeglica u pograničnim kampovima između Iraka i Sirije, za više od 5.000 kolumbijske djece od kojih je većina izbjegla u Ekvador, za 11.000 djece iz Konga i za oko 3.000 pakistanske djece koja žive u konfliktnom dijelu na sjeveru Pakistana.

"Za nas nema nikakve sumnje da novac od Nobelove nagrade za mir treba dodijeliti najranjivijima koji su često i najpogođeniji ratovima: djeci u današnjem svijetu", rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Odluku o dodjeli novca od Nobelove nagrade djeci zzrtvama sukoba donijeli su predsjednici Komisije, Savjeta i Evropskog parlamenta Barozo, Herman van Rompej i Martin Šulc.

"U konfliktnim situacijama često su upravo djeca ta koja su najranjivija. Onda je pravedno da nagrada ide mladim žrtvama oruzžanih sukoba", rekao je Van Rompej.

Šulc je ocijenio da "sve što se radi kako bi im se pomoglo da prevaziđu traume i patnje koje su doživjeli u sukobima, biće dobra stvar". Toj djeci che biti omogućen pristup osnovnom obrazovanju i mjestima prilagođenim njihovim potrebama.

Pored ove pomoći, Evropska unija će naredne godine staviti na raspolaganje druge projekte namenjene djeci žrtvama sukoba, precizira u saopštenju Unija.

Bonus video: