"DA BI SE BOLJE ŠTITILA OD KRIZA"

Merkel: Njemačka i Francuska žele uvođenje zajedničkog budžeta za eurozonu

"Mi se zalažemo za budžet za euro", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom države Emanuelom Makronom koji već duže vrijeme predlaže uspostavljanje takvog instrumenta za solidarnost i stabilnost 19 zemalja članica eurozone
0 komentar(a)
Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 12:45h

Njemačka i Francuska žele uvođenje zajedničkog budžeta za eurozonu da bi se bolje štitila od kriza, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel u Mezebergu kod Berlina. 

"Mi se zalažemo za budžet za euro", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom države Emanuelom Makronom koji već duže vrijeme predlaže uspostavljanje takvog instrumenta za solidarnost i stabilnost 19 zemalja članica eurozone.

Francuski predsjednik je rekao da bi taj budžet mogao da bude uspostavljen 2021. godine ako predlog odobri ostalih 17 zemalja eurozone.

Njegova funkcija bi bila da prati zemlje kada su suočene s teškoćama i omogućio bi da se odgovori na izazov koji te zemlje predstavljaju sa razlikama u svojim privredama.

Merkel je rekla da bi budžet mogao da se puni transferima iz zemalja ili iz budžeta Evropske unije. Dvoje lidera nisu navela kolika bi sredstva bila u tom budžetu.

Makron je prošle nedjelje predlagao budžet koji bi predstavljao nekoliko procentnih poena BDP-a, odnosno više stotina milijardi eura, iznos koji je Njemačka odbacila.

Njemačka je dugo bila uzdržana oko formiranja jednog takvog načina finansiranja za eurozonu, strahujući da bi poslušnije zemlje koje imaju budžetski suficit kao ona, bile primorane da plaćaju za zemlje sa labavom finansijskom politikom, poput Italije i Španije.