Viktor Ponta ponovo premijer Rumunije

Predsjednik Rumunije Trajan Basesku, i pored ranijeg sukoba, ponovo imenovao Viktora Pontu za premijera, čime je svom ljevičarskom rivalu dao mandat da zaključi novi sporazum sa MMF-om i umiri investitore
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 19:03h

Rumunski predsjednik Trajan Basesku imenovao je dosadašnjeg premijera i političkog rivala Viktora Pontu na istu dužnost, poslije ubjedljive pobjede Socijal-liberalne unije na parlamentarnim izborima. Imenovanju je prethodio i pritisak lidera Evropske unije, koja je Baseskua pozvala da poštuje rezultate izbora.

Saopštenje o Pontinom imenovanju otklonilo je zabrinutost u pogledu političke stabilnosti Rumunije, ali predsjednik i premijer su ranije imali nesuglasice i nije im prijatno da rade zajedno, prenosi Rojters.

Evropska unija je kritikovala Pontu, koji je po profesiji advokat, za potkopavanje vladavine zakona zbog neuspjelog pokušaja da smijeni Baseskua u julu. Taj spor je usporio donošenje odluka u zemlji, a rumunska valuta je tom priliom pala na najnižu tačku.

Basesku je s druge strane, po povratku na vlast poslije nevažećeg referenduma rekao da nikada neće ponovo imenovati Pontu. To je izazvalo zabrinutost u pogledu toga koliko će brzo Rumunija moći da zaključi sporazum sa MMF-om.

Međutim Pontina Socijal-liberalna unija je dobila jasnu većinu na izborima 9. decembra i Basesku je morao da popusti.

"S obzirom na to da je to bio jedini predlog stranaka, predsjednik Trajan Basesku je imenovao Viktora Pontu kao kandidata za novog premijera," saopštio je kabinet predsjednika.

Jedan od najvažnijih zadataka vlade biće dogovor sa MMF-om, koji traži od Bukurešta da sprovede mjere štednje u zamjenu za kredit od oko 20 milijardi eura.

Ponta će parlamentu u novom sastavu predstaviti vladu i njen program. U parlamentu njegova stranka ima 395 od ukupno 588 poslanika.

Galerija

Bonus video: