Makron: Evropu čeka civilizacijski izbor

Prema njegovim riječima, na jednoj strani su oni "koji žele da kažu (...) da je Evropi bolje da se raspadne" dok su na drugoj oni koji žele "da Evropu povedu napred", misleći pritom na sebe i Njemačku kancelarku Angelu Merkel
0 komentar(a)
Angela merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Angela merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2018. 16:12h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da se Evropa suočava sa "civilizacijskim izborom", uslijed sve glasnijih antievropskih i nacionalističkih glasova.

"Ovaj samit se dešava (...) u trenutku istine za svaku od naših zemalja i za naš kontinent. To može biti i civilizacijski izbor", naveo je Makron.

Prema njegovim riječima, na jednoj strani su oni "koji žele da kažu (...) da je Evropi bolje da se raspadne" dok su na drugoj oni koji žele "da Evropu povedu napred", misleći pritom na sebe i Njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Makron i Merkel danas predstavljaju zajedničke predloge za reformu EU.

Francuski lider je takodje pozvao na "evropski odgovor" na "migratorni izazov" Evropskoj uniji, u vreme dok razne evropske države imaju potpuno različite stavove i pristupe migracijama.

On je naveo da Evropa treba da ima "više kapaciteta" za nadzor spoljnih granica ali isto tako i više "solidarnih mehanizama izvan kao i unutar evropskih granica".

Bonus video: