Postignut sporazum o jedinstvenom nadzoru banaka u EU

"Bankarska unija biće danas izgrađena na ovom prvom fundamentalnom koraku”, rekao je komesar EU Mišel Barnije
51 pregleda 0 komentar(a)
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 13.12.2012. 08:43h

Ministri finansija Evropske unije postigli su sporazum o jedinstvenom nadzoru banaka u eurozoni, poslije maratonskog 14-satnog sastanka u Briselu, javile su svetske agencije, prenosi Beta.

Evropska centralna banka (ECB) postaje nadzorni organ za banke u 17 zemalja EU koje koriste euro

Taj sporazum smatra se ključnim u procesu oduzimanja finansijskih ovlašćenja od pojedinačnih članica EU. Politički sporazum postignut je pred početak današnjeg samita lidera 27 vlada.

“Komad po komad, ciglu po ciglu, bankarska unija biće danas izgrađena na ovom prvom fundamentalnom koraku”, rekao je komesar EU za unutrašnju trgovinu Mišel Barnije.

ECB nadzorni organ

Političkim sporazumom, koji tek treba da odobri parlament, Evropska centralna banka (ECB) postaje nadzorni organ za banke u 17 zemalja EU koje koriste euro i svaku drugu zemlju u Uniji, koja se pridruži monetarlnoj uniji.

Sporazum daje ECB široka ovlašćenja, uključujući ovlašćenja da dodijeli ili oduzme dozvole bankama, istražuje institucije i finansijski sankcioniše

ECB time dobija velika ovlašćenja, a sporazum otvara put za direktnu pomoć evropskog fonda bankama - što se smatra suštinski važnim za pomoć Evropi da se izvuče iz trogodišnje dužničke krize.

Prema sporazumu, banke sa više od 30 milijaru eura aktive, odnosno one koje predstavljaju 20 odsto bruto domaćeg proizvoda svojih nacionalnih ekonomija, biće stavljene pod direktan nadzor ECB, koja može da odluči i da uvede nadzor nad bilo kojom drugom bankom.

Još nije poznato koliko će banaka biti pod direktnim nadzorom ECB

Sporazum daje ECB široka ovlašćenja, uključujući ovlašćenja da dodijeli ili oduzme dozvole bankama, istražuje institucije i finansijski sankcioniše banke koje ne poštuju propise.

Potpuna operativnost 2013. godine

Nadzorni organ počeće rad u martu iduće godine i postepeno će povećavati ovlašćenja do potpune operativnosti godinu dana kasnije.

Još nije poznato koliko će banaka biti pod direktnim nadzorom ECB - zvaničnici su iznijeli broj od 100 do 200 banaka, ali i istakli da će centralna banka biti odgovorna za sve banke u eurozoni, kao i za one u svim članicama EU koje se pridruže sporazumu, a nacionalne vlasti samo će izvršavati njene naloge.

Ipak, možda najvažniji elemenat sporazuma jeste otvaranje puta za direktnu pomoć evropskog fonda bankama na kontinentu.

Taj korak je od suštinskog značaja pošto su slabe banke osnovni razlog finansijskih problema u EU, jer su nacionalne vlade oslabile sopstvene finansije u pokušaju da pomognu bankama.

Bonus video: