"Drugi ljubljanski ustanak": Traži se ostavka gradonačelnika

Protesti se odvijaju i u Mariboru, gdje demonstranti zahtijevaju da se iz zatvora pusti nekoliko mladih koji su učestvovali u ranijim demonstracijama
18 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 18:29h

Pred gradskom kućom u Ljubljani u toku je protest nekoliko desetina građana koji zahtijevaju ostavku gradonačelnika Zorana Jankovića.

Protest protiče pod parolom "Zoki, pakuj se!".

Protesti se odvijaju i u Mariboru, gdje demonstranti zahtijevaju da se iz zatvora pusti nekoliko mladih koji su učestvovali u ranijim demonstracijama u tom gradu.

Demonstracije u Mariboru su bile usmjerene protiv državne i lokalne vlasti, nakon čega je gradonačelnik Franc Kangler dao ostavku, koja će stupiti na snagu na kraju godine.

U toku demonstracija, koje su prerasle u nemire, uhapšen je veliki broj učesnika, a nekoliko mladih se još nalazi u pritvoru.

Zvanični podaci govore da je u Sloveniji, koja ima dva miliona stanovnika, čak 111.471 nezaposlenih, dok ih je u novembru 2008. bilo svega 63.363

Građani tim protestima, koji su se iz Maribora proširili na cijelu Sloveniju, izražavaju nezadovoljstvo zbog vladinih mjera štednje, a protestovali su i studenti, tražeći kvalitetnije i dostupnije studije.

Čak 53 odsto građana u potpunosti podržava proteste koji se odvijaju u slovenačkim gradovima, dok 33 odsto proteste podržava djelimično.

Samo 14 odsto se izričito protivi protestima, objavilo je danas "Delo" rezultate ankete.

Telefonska anketa je pokazala da proteste natprosječno podržavaju mladi, dok su ispod prosjeka žene i penzioneri.

Zvanični podaci govore da je u Sloveniji, koja ima dva miliona stanovnika, čak 111.471 nezaposlenih, dok ih je u novembru 2008. bilo svega 63.363.

Galerija

Bonus video: