Nobelova nagrada za mir uručena liderima EU

Okupljeni su aplauzom pozdravili lidere Francuske i Njemačke Fransoa Olanda i Angelu Merkel kada su ustali, držeći se za ruke
52 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 19:13h

Predsjednici tri najvažnije institucije Evropske unije - Evropskog savjeta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Martin Šulc primili su u Oslu ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Čelnicima Evropske unije uručena je Nobelova nagrada za mir u znak priznanja za istorijsku ulogu EU-a u promovisanja mira, pomirenja i ujedinjenja kontinenta, kao i za ulogu u širenju stabilnosti.

"Evropska unija je uvijek bila glavna snaga u procesu pomirenja. Nobelova nagrada za mir je zbog toga zaslužena", rekao je u obraćanju čelnik norveškog Odbora za Nobelovu nagradu Torbjorn Jagland.

Jagland se u svom govoru osvrnuo na poslijeratnu istoriju Evrope, izgradnju zajedničkih institucija, njemačko-francusko pomirenje, pad Berlinskog zida...

Merkel i Oland

Dok je Jagland govorio o njemačko-francuskom pomirenju, kancelarka Njemačke Angele Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland su ustali i okrenuli se prema zvanicama držeći se za ruku, što je pozdravljeno aplauzom, prenose agencije.

Predsjednik Evropskog savjeta Van Rompej u obraćanju je odao priznanje utemeljiteljima Unije na hrabrosti da započnu ambiciozan projekat poslije razornog i tragičnog rata.

"Naravno, mir je mogao da dođe u Evropu i bez Unije. Možda. To nikada nećemo saznati", rekao je Van Rompej.

Predsjednik Evropskog savjeta je posebno istakao umijeće kompromisa kao jedno od glavnih odlika Evropske unije.

Herman van Rompej

"Zaista, neki aspekti mogu da budu zbunjujući i to ne samo za spoljne posmatrače. Ministri iz zemalja koje nemaju izlaz na more sa velikim žarom raspravljaju o ribljim kvotama. Evropski parlamentarci iz Skandinavije raspravljaju o cijeni maslinovog ulja. Unija je usavršila umijeće kompromisa. Nema dramatičnih pobjeda ni poraza. Svi iz pregovora izlaze kao pobjednici. Zamorna politika je samo mala cijena koju treba za to da plate", rekao je Van Rompej.

Istakao je da je ideja ujedinjenja Evrope kao mirovni projekat uspjela, te da je rat postao nezamisliv.

"Ipak, nezamisliv ne znači i nemoguć. I zbog toga smo se okupili ovdje. Evropa mora da održi obećanje mira i vjerujem da je to još uvijek krajnja svrha naše Unije", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Nobelova Nagrada za mir sastoji se od diplome, zlatne medalje i čeka u vrijednosti od 926.000 eura.

Evropska unija je odlučila da novčanu nagradu dodijeli projektima za pomoć djeci u ratnim zonama i zonama sukoba.

"Novac od nagrade trebao da bude dodijeljen onima koji su prva nada za budućnost, ali koji su ujedno i prve žrtve sadašnjih i prošlih sukoba - djeci", rekao je predsjednik Evropske komisije Baroso.

Galerija

Bonus video: