"Fejsbukovci" najavljuju nove proteste u Ljubljani

Ostavka čelnika Maribora nije zadovoljila slovenačke demonstrante. Planiraju i najavljuju nove proteste širom zemlje.
1 komentar(a)
Slovenija protesti, Foto: Rojters
Slovenija protesti, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.12.2012. 15:57h

Politička previranja na ulicama slovenačkih gradova nastavljaju se već danas protestima u Ljubljani, uprkos ostavci mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera koji se posljednjih nedjelja u Sloveniji našao pod lavinom kritika nezadovoljnih "Fejsbuk demonstranata".

Manji protestni skupovi građana koji traže ostavke predstavnika vlasti na svim nivoima održani su juče u Kranju i Kopru, a za danas popodne najavljeni su ponovo u Ljubljani i nekim drugim gradovima.

Za naredni petak građani organizovani putem društvene mreže Fejsbuk najavljuju "četvrti mariborski ustanak" i zahtijevaju da se raspusti prije dvije godine izabrano opštinsko rukovodstvo, a novi izbori za gradsku vladu održe zajedno s izborima za zamjenika Kanglera od koga očekuju da podnese ostavku i na članstvo u državnom vijeću.

Odlazak niz godina vrlo uticajnog mariborskog političara i bivšeg člana parlamenta možda je samo početak "domino efekta" od kojeg strahuju i mnogi drugi pripadnici slovenačke elite koji odmah nakon izbora zaborave na birače i posvećuju se političkoj trgovini, komentariše ljubljansko "Delo" i upozorava da će "Fajsbukovci" biti aktivni i narednih sedmica.

S druge strane, Kangler je u razgovoru za prestižni slovenački dnevnik rekao da iza njegove smjene "stoji stara ljevica koja je podsticanjem nemira željela da spriječi pobjedu Boruta Pahora na predsjedničkim izborima i baci državu na koljena".

Sličnu ocjenu dao je i premijer Janez Janša, rekavši da su protesti na kojima se čuju i antievropske parole, kao i povici protiv njegove vlade, "koordinisani s ciljem da se destabilizuje vladajuća koalicija i na silu promijeni rezultat izbora".

Janša smatra da su informacije prema kojima se među mirne demonstrante, navodno, ubacuju organizovane ekstremističke grupe bliske njegovoj stranci kako bi kompromitovali proteste, obična, zlonamjerna manipulacija i podmetanje.

Ostaje velika nepoznanica šta će naciji u svom govoru prilikom inauguracije poručiti novoizabrani predsjednik Pahor i mogu li njegove poruke biti smirujuće s obzirom da ga jedan dio javnosti doživljava kao "produženu ruku" premijera Janše protiv koga je usmjeren značajan dio energije na uličnim protestima.

Bonus video: