Švajcarci upozorili SAD i Britaniju na curenje tajnih podataka

Tajni podaci o borbi protiv terorizma, koje su međusobno dijelile zapadne vlade, ugroženi su zbog masovne krađe koju je izveo stručnjak NDB-a, švajcarske obavještajne službe
1 komentar(a)
hakeri, Foto: Ilustracija
hakeri, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 04.12.2012. 15:08h

Švajcarska vlada upozorila je obavještajne službe SAD-a i Velike Britanije da je tajnost njihovih podataka dovedena u opasnost, rekao je anonimni izvor.

Ime osumnjičenog za curenje obavještajnih podataka još uvijek nije objavljeno, a švajcarske vlasti vjeruju da je ukradene podatke namjeravao da proda stranim službama ili privatnim kupcima.

Istražitelji vjeruju da je osumnjičeni tehničar bio ljut što su ga nadređeni ignorisali i nisu ozbiljno uzimali u obzir njegove savjete o upravljanju sistemom.

Švajcarski mediji i izvori bliski istrazi kažu da je tehničar na svoj hard disk "skinuo" hiljade, a možda i milione stranica tajnih podataka sa servera NDB-a i potom ih u ruksaku iznio iz vladinih zgrada.

Obavještajne službe poput CIA-e i MI6 rutinski razmjenjuju podatke s NDB-om o borbi protiv terorozma i drugim pitanjima.

Osumnjičeni za krađu podataka osam je godina radio u NDB-u ili Saveznoj obavještajnoj službi koja je dio švajcarskog ministarstva odbrane.

Vijesti o krađi obavještajnih podataka narušili su reputaciju Švajcarske kao zemlje u kojoj je zagarantovana tajnost i diskrecija u vladinim i finansijskim poslovima.

Bonus video: