Slovenija danas bira predsjednika

U Sloveniji su jutros otvorena birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora, u kojem snage odmjeravaju bivši premijer, socijaldemokrata Borut Pahor i aktuelni slovenački predsjednik Danilo Tirk.
0 komentar(a)
Slovenija, izbori, Foto: STA
Slovenija, izbori, Foto: STA
Ažurirano: 02.12.2012. 10:15h

Prema posljednjim istraživanjima, Pahora podržava 55 a Tirka 24 odsto građana.

Prvi put Slovenci biraju između dva ljevičarska kandidata u drugom krugu izbora, pošto je konzervativni poslanik Milan Zver eliminisan u prvom krugu izbora, prenijela je slovenačka agencija STA.

Oko 1,7 miliona birača moći će da glasa na više od 3.300 biračkih mjesta širom zemlje od 7 do 19 sati. Prvi preliminarni rezultati izbora trebalo bi da budu saopšteni 20:30 časova.

Očekuje se da će odziv birača biti niži od 48 odsto, koliko je bio u prvom krugu, i da bi mogao da iznosi 41 odsto.

Slovenački mediji su prenijeli da je izlaznost građana u drugom krugu izbora podjednako važna kao i rezultat, tim prije što izbori postaju "sporedna stvar" u odnosu na proteste koji su posljednjih dana održani u Ljubljani i više drugih gradova.

Protesti su navodno usmjereni protiv "korumpiranih elita", ali i loše socijalno-ekonomske situacije u zemlji i krizu, pojačavajući utisak da političari za to stanje nemaju odgovore. Demonstranti su nezadovoljni i većinom političara od kojih traže da podnesu ostavke, među kojima i od premijera Janeza Janše.

Bonus video: