Vikiliks će nastaviti da objavljuje tajna dokumenta

"Dvije godine poslije, nikom se zbog objave dokumenata nije desilo ništa nažao, a primjeri objavljenih dokumenata očigledno govore ko ima krvi na rukama"
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.12.2012. 18:46h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž najavio je, na drugu godišnjicu početka objavljivanja tajne američke diplomatske korespondencije, da će nastaviti sa takvom praksom.

Asanž je za Hafington Post napisao da je njegova internet stranica otkrila američke pokušaje da zataje zločine, zastraše druge vlade i dominiraju svjetskom ekonomijom.

Od 2010. zapadne vlade su pokušale da prikažu Vikiliks kao terorističku organizaciju, što je političarima i privatnim institucijama omogućilo nesrazmjeran odgovor na naše poteze, napisao je.

Činjenica je da je Vikiliks promijenio svijet i da je ta promjena očigledno na bolje, dodao je on.

Dvije godine poslije, nikom se zbog objave dokumenata nije desilo ništa nažao, a primjeri objavljenih dokumenata očigledno govore ko ima krvi na rukama, kazao je Asanž.

Uprkos prijetnjama američke vlade, bivši australijski haker najavio je da će nastaviti da objavljuje tajna dokumenta i bori se protiv pokušaja da se blokira finansiranje Vikiliksa.

Asanž (41), čija je internet stranica razljutila Sjedinjene Države objavom desetinqa hiljada povjerljivih diplomatskih poruka, sklonio se u ekvadorsku ambasadu u Londonu, u junu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o navodnom seksualnom zlostavljanju. Asanž te navode negira, a izručenju Švedskoj se opire jer strahuje da će ga ta zemlja samo proslijediti SAD-u.

Britanske vlasti navode da će ga uhapsiti čim stupi van prostora ambasade, koja je pod stalnim policijskim nadzorom.

Bonus video: