Džulijan Asanž boluje od hronične bolesti pluća

"Ekvador pokriva medicinske troškove gospodina Asanža i mi smo organizovali redovne posjete doktora", rekla je ambasadorka Ana Alban
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 09:38h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž boluje od hronične bolesti pluća koja može da se pogorša u bilo kom trenutku, izjavila je ambasadorka Ekvadora u Velikoj Britaniji.

Britanske vlasti su saopštile da će Asanž biti uhapšen istog trenutka kad kroči iz ambasade

"Ekvador pokriva medicinske troškove gospodina Asanža i mi smo organizovali redovne posjete doktora radi provjere njegovog zdravlja", rekla je ambasadorka Ana Alban lokalnoj TV mreži tokom posjete prijestonici Ekvadora, prenosi Rojters.

Asanž (41), čiji je veb sajt izazvao gnijev SAD zbog objavljivanja na hiljade tajnih diplomatskih depeša, nalazi se od juna u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje je optužen za silovanje, što on demantuje.

Ekvadorski zvaničnici su prošlog mjeseca izrazili zabrinutost zbog Asanžovog zdravlja

Policijska ambasada

Britanske vlasti su saopštile da će Asanž biti uhapšen istog trenutka kad kroči iz ambasade, koja se nalazi pod neprestanom policijskom prismotrom.

Ekvadorski zvaničnici su prošlog mjeseca izrazili zabrinutost zbog Asanžovog zdravlja i zatražili od Britanije da mu garantuje bezbjedan transport u bolnicu iz ambasade ukoliko mu bude potrebno liječenje, nakon čega bi, sa statusom izbjeglice, mogao da se vrati u ambasadi.

Asanž je krajem avgusta rekao da očekuje da će čekati šest mjeseci do godinu dana do dogovora koji će mu omogućiti da ambasadu napusti.

Bonus video: