Njemačka: Sve manje crkava i sveštenika

U slučaju da neka crkva mora da bude srušena, to ponekad izazove protest vjernika
0 komentar(a)
sveštenik, Foto: Tanjug
sveštenik, Foto: Tanjug
Ažurirano: 26.11.2012. 08:52h

U okrugu Hildeshajm, u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija, posljednjih godina zatvoreno je 40 crkava i vernika i sveštenika je sve manje.

Zbog toga se parohije spajaju, kako bi u njima djelovao jedan sveštenik, navodi ta biskupija, osnovana prije više od 1.000 godina.

Slična situacija je i u Hanoveru, gdje se zatvaraju i katoličke i protestantske crkve.

Mnoge crkve sagrađene su poslije Drugog svjetskog rata "na brzinu", zbog čega ne ispunjavaju savremene standarde gradnje, pa su potrebna velika sredstva za opravke i održavanje, prenijela je Verska informativna agencija (VIA).

U slučaju da neka crkva mora da bude srušena, to ponekad izazove protest vjernika. Zbog toga crkve ponekad odluče da izdaju svoje prostore. Najradije i besplatno ih ustupaju drugim hrišćanskim crkvama, manjim verskim zajednicama ili crkvama doseljenih radnika Rumuna, Jermena, Kopta, ali ne pristaju da crkva bude pretvorena u džamiju.

Takođe se ne dopušta da crkva postane "profano mesto", da tu bude diskoteka, noćni klub, pa ni supermarket, navodi VIA. Katoličke i protestantske biskupije planiraju još masovnije zatvaranje bogomolja.

Bonus video: