Lenjinove statue biće uklonjenje iz ruskih gradova

Ruski zakonodavci smatraju da je došlo vrijeme za uklanjanje spomenika podignutih vođi boljševičke revolucije, Vladimiru Iljiču Lenjinu, sa gradskih trgova u cijeloj Rusiji
3 komentar(a)
Lenjin, Foto: Ria.ru
Lenjin, Foto: Ria.ru
Ažurirano: 21.11.2012. 19:08h

Inicijativa za uklanjanje Lenjinovih spomenika je potekla od ruske Liberalno-demokratske stranke, a ideja o delenjinizaciji je naišla na odobravanje i vladajuće Jedinstvene Rusije. Glavni argument za uklanjanje statua i spomenika su veliki troškovi održavanja, piše "Russia Today".

Lenjinovi spomenici još uvijek se mogu vidjeti na trgovima mnogih ruskih gradova, no nakon ove inicijative ostaće samo spomenici koji se smatraju remek-djelima kao i oni koje i lokalno stanovništvo želi da zadrži na svojim trgovima.

Ostaće tako mogućnost da se u pojedinim gradovima Lenjinove statue i zadrže, dok će u većini slučajeva one biti izmještene u muzeje, prodate kolekcionarima ili će završiti kao staro gvožđe. Inicijatori su naveli da bi se novac od prodaje spomenika mogao utrošiti u izgradnju novih parkova.

Najveći protivnik inicijative je, naravno, ruska Komunistička stranka čiji članovi ističu da je Lenjin njihov ključni ideolog i utemeljitelj Ruske Federacije. Međutim, njihov uticaj danas u Rusiji više nije tako značajan da bi mogli da zasmetaju inicijativi.

Bonus video: