Beriša pozvao na ujedinjenje svih Albanaca

"Obilježavanjem 100. godišnjice nezavisnosti zemlje, istorijske činjenice moraju svima biti poznate"
14 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 18:13h

Premijer Albanije Sali Beriša rekao je u ponedjeljak u Tirani da je "ideja o etničkoj Albaniji rođena na Kosovu" i pozvao na ujedinjenje "u jednu naciju".

Kako je javila turska agencija "Anadolija", na inicijtavu ambasade Kosova u Albaniji, u glavnom gradu Tirani održana je konferencija na temu "Uloga Kosova u nezavisnosti Albanije", gdje je u obraćanju priustnima Sali Beriša kazao da Albanci moraju da ponovo istražuju svoju nacionalnu istoriju.

"Istorija albanske nacije je, i pored svih prepreka, jedna od najbogatijih na ovom kontinentu. Mora se znati prava istina. Obilježavanjem 100. godišnjice nezavisnosti zemlje, istorijske činjenice moraju svima biti poznate. Istorija u Albaniji je bila predmet čestih manipulacija, a na Kosovu predmet zabrana", kazao je premijer Albanije.

Beriša je izjavio da je uloga Kosova u osnivanju države Albanije velika i vrlo značajna za sve Albance.

"Potrebno je da uradimo sve kako bi fizičke granice između Albanaca učinili beznačajnim. Pozicija Albanaca ne može biti ništa drugo nego ujedinjenje jedne nacije. Od Prizrenske lige, jedini cilj Albanaca je bio ujedinjenje albanske nacije. Takođe, ideja o etničkoj Albaniji rodila se na Kosovu", naveo je Beriša.

Bonus video: