Češki premijer tuži Slovačku jer ga evidentira kao komunističkog agenta

Tužbu zasnivam na tome da su mi tri suda dala za pravo a onda je slovački Ustavni sud iz nerazumljivih razloga i neposredno pred izbore odlučio da smo tužili pogrešnu instituciju", kazao je Babiš
1 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2018. 06:46h

Češki premijer Andrej Babiš, porijeklom Slovak i tajkun agro sektora, tužio je rodnu Slovačku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazuburu zato što ga Slovačka nakon presuda Ustavnog i Vrhovnog suda ponovo vodi kao nekadašnjeg tajnog agenta zloglasne čehoslovačke komunističke tajne policije StB.

Babiš tvrdi da se kao i gotovo svi kadrovi u čehoslovačkoj komunističkoj spoljnoj trgovini sastajao sa agentima StB ali da nije, kako tvrde dosije i arhivska građa u slovačkom Institutu za studije totalitarnih režima, svjesno sarađivao niti je potpisao saradnju.

"Povrijeđena su moja prava. Tužio sam Slovačku sudu u Strazburu. Tužbu zasnivam na tome da su mi tri suda dala za pravo a onda je slovački Ustavni sud iz nerazumljivih razloga i neposredno pred izbore odlučio da smo tužili pogrešnu instituciju", kazao je Babiš.

Institut zvanično evidentira Babiša kao saradnika totalitarne državne bezbjednosti od 1980. godine, a kao aktivnog agenta pod pseudonimom Bureš od 1982. godine. Babiš je tužio 2012. godine Institut sudu u Bratislavi i, zahvaljujući svjedočenju dvojice bivših agenata StB, niži sudovi presudili su da je njegovo ime čisto a da saradnja nije bila svjesna.

Institut se žalio Ustavnom sudu koji je u oktobru prošle godine presudio da je Babiš tražio od pogrešne institucije da ga izbriše sa spiska agenata ali je takođe osporio kredibilitet glavnih Babišovih svjedoka, dvojice bivših agenata komunističke policije i Ustavni sud je poručio da veću težinu moraju da imaju dokazi u vidu dokumenata i arhivske građe nego priče sumnjivih svjedoka.

Babiš je takođe zbog optužbi da je bio komunistički agent tužio slovački tabloid Novi čas i bivšeg agenta StB Jana Sarkocija zbog intervjua u kojem je Sarkoci kazao da su Babišovi svjedoci lagali i da je ambiciozni mladi Babiš od početka svjesno zbog para i ambicija u spoljnoj trgovini ušao u saradnju sa StB.

Babiš od Novog časa traži odštetu od ravno milion eura, ali povodom najnovije tužbe Evropskom sudu za ljudska prava kazao je da ne želi nikakvu odštetu.

"Nije mi stalo ni do izvinjenja ni do odštete. Tražim da se poštuju one presude sudova da sam kao agent evidentiran neosnovano i bez svog znanja", rekao je Babiš, javlja Češki radio.

Slovačko Ministarstvo pravde o bizarnoj situaciji da češki premijer tuži Slovačku sa kojom Češka ima izvrsne odnose sudu za ljudska prava saopštilo je da češki premijer kao i svaki drugi građanin ima pravo da se žali Evropskom sudu.

"Nivo češko-slovačkih odnosa je tako dobar i kvalitetan da ništa slično ne može da ih ugrozi. Čekaćemo na odluku suda", kazao je slovački premijer Peter Pelegrini.

Bonus video: