Da li će tvorci Nutele odustati od slavne recepture?

Tona palminog ulja, jednog od sastojaka čuvenog namaza mogla bi sa 100 da skoči na 400 eura
55 pregleda 3 komentar(a)
Nutela, Foto: Wikipedia
Nutela, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.11.2012. 10:11h

Senatori u Francuskoj, gdje ljevičarska vlada povećava poreze kako bi smanjila veliki javni dug, predložili su povećanje poreza na palmino ulje za 300 odsto, na osnovu činjenice da je njegova proizvodnja štetna po okolinu, a da njegova konzumacija podstiče gojaznost.

Frederik Til, francuski direktor Ferera, italijanske kompanije koja proizvodi Nutelu, zvučao je prkosno u dnevnom listu Le Parisien.

"Argumenti su nepravedni, a posljedice bi bile katastrofalne", rekao je za novine.

Više od 100 miliona tegli Nutele prodato je u Francuskoj samo u 2008. godini, prema Fereru, na čijoj se web stranici kaže da je recept za namaz koji se prodaje u velikim količinama širom zapadnog svijeta izumljen u jednoj italijanskoj poslastičarnici 1944.

Njegovi glavni sastojci su šećer, mlijeko u prahu, lješnici, kakao, emulgator, aroma i palmino ulje, na koje u Francuskoj sada postoji porez od skoro 100 eura po toni.

Taj bi porez trebalo da poraste na 400 eura po toni ako predlog jednog senatskog odbora dobije pdršku većine u Senatu i u donjem domu parlamenta, Nacionalnoj skupštini.

Francuska, koja želi da pronađe dodatne izvore finansiranja zdravstvenog sistema, već je podigla porez na slatke napitke, a nedavno je predloženo i oporezivanje piva kako bi se popunile rupe u javnim finansijama.

Til je rekao da će proizvođač Nutele učiniti sve kako bi ograničio udar porasta poreza na potrošače.

Palmino ulje, koje se takođe intenzivno koristi u proizvodnji margarina, keksa i čipsa, čini oko 20 odsto Nutele. Ako se prihvati povećanje poreza za 300 odsto, to će povećati cijenu tegle od jednog kilograma za 0,06 eura, prema ASEF-u, udruženju ljekara koje podstiče predlog povećanja poreza.

Drugi argument za povećanje poreza je ohrabrivanje udaljavanja od intenzivnih proizvodnih metoda, koje su podstakle uništavanje šuma u zemljama poput Malezije, velikog izvoznika palminog ulja.

Bonus video: