Dvoboj staraca na Mont Everestu

Miura se već godinama penje na Mont Everest svakih pet godina. U skladu s time, njegova sljedeća ekspedicija trebalo bi da se dogodi 2013.
4 komentar(a)
alpinisti, Mont Everest, Foto: Everestnews.com
alpinisti, Mont Everest, Foto: Everestnews.com
Ažurirano: 09.11.2012. 19:13h

Mont Everest, najviši vrh na svijetu nije samo izazov za mlade alpiniste već i za one najstarije. Neki od njih penju se već godinama, iako su odavno prešli 75. godinu i time osvojili nove svjetske rekorde.

Sljedeće godine, na proljeće, trebalo bi da bude održana trka za novi svjetski rekord posebne vrste. Dvojca alpinista, Juićiro Miura i Min Badahur Šerhan nameravaju da se popnu na najviši vrh na svijetu, na Mont Everest, i time ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji alpinisti kojima je taj poduhvat uspio. Miura će, naime, u maju sljedeće godine, kada bi trebalo da se popne na „krov svijeta“ imati 80, a Šerhan 83 godine.

Rekorda nikad dosta

Dosadašnji rekord u toj „kategoriji“ drži već spomenuti Min Badahur Šerhan iz Nepala. Kada se posljednji put popeo na vrh visine 8.850 metara, u maju 2008. godine, imao je 76 godina. Time je ušao u knjigu rekorda, ali to mu očigledno danas više nije dovoljno.

„Želim da srušim svoj sopstveni rekord i učinim nešto što se drugi u mojim godinama više ne usuđuju. Želim da dokažem da čuda ne moraju da prestanu da se događaju čak ni za nas starije“, kaže Šerhan.

Njegove pripreme počele su odavno, a kako sam kaže, da bi sebi olakšao uspon i što bolje se fizički pripremio, nedavno je prestao i da puši i pije.

Šerhanov nešto mlađi konkurent, Jiućiro Miura, nedavno je proslavio svoj 80. rođendan. On bi trebalo da se popne na Mont Everest sa severne, tibetske strane. „Taj poduhvat je veliki izazov, a možda će ujedno biti i granica koju neće biti moguće prevazići“, kaže taj Japanac.

I on je već nekoliko puta bio na „krovu svijeta“ i kao i njegov suparnik već nekoliko puta bio upisan u Ginisovu knjigu rekorda: 2003. godine, kada je imao 70 godina (njegov uspon tada je trajao 222 dana), zatim 2008. godine kada je imao 75 godina. Drugim riječima, Miura se već godinama penje na Mont Everest svakih pet godina. U skladu s time, njegova sljedeća ekspedicija trebalo bi da se dogodi 2013. godine.

Opasno po život

Jiućiru Miura, međutim, nije samo iskusni i proslavljeni alpinista, već i smučar i to na ekstremnim visinama.

Još 1970. godine spustio se na skijama sa Mont Everesta, s visine od 8.000 metara. S obzirom na strmine i led, tada je koristio padobran kao kočnicu, ali, uprkos tome, u jednom trenutku izgubio je kontrolu i jedva preživio. Nekolicina ljudi koji su ga tada pratili, nisu imali toliko sreće. U tom poduhvatu život je izgubilo sedam šerpasa (nosača iz Nepala) kao i jedan Japanac. Godine 1976. snimljen je i film „The man who skied down Everest“ i koji je bio nagrađen filmskom nagradom Oskar.

Koliko su ti pokušaji osvajanja Mont Everesta u poodmakloj životnoj dobi opasni, govori i slučaj koji se dogodio prošle godine u maju. Nekadašnji ministar spoljnih poslova Nepala, Šailendra Kumar Upadgijaj (82) uspeo je, doduše, da se popne na vrh, ali prilikom spuštanja je iznenada preminuo.

Bonus video: