ODLUKA USVOJENA APSOLUTNOM VEĆINOM GLASOVA

Švedski grad uveo dozvolu za prosjačenje: Vlast da ima uvid u populaciju kojoj treba pomoć

Socijaldemokratski premijer Stefan Leven je ocijenio da je inicijativa interesantna ali je odbacio predlog koznervativaca i ekstremne desnice da se zabrani prošenje na nacionalnom nivou
2 komentar(a)
Eskilstuna, Foto: Shutterstock
Eskilstuna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2019. 14:35h

Gradske vlasti mjesta Eskilstuna u Švedskoj danas su usvojile odluku kojom se obavezuju prosjaci da traže dozvolu, da bi vlasti mogle da imaju uvid u populaciju kojoj je potrebna pomoć, javio je švedski javni radio.

U tekstu se navodi da je potrebna dozvola od policijskih vlasti za "pasivno sakupljanje novca" u određenim geografskim zonama. Odluka je usvojena apsloutnom većionom glasova socijaldemokrata, konzervativaca, partije centra i ekstremne desnice. Ekolozi, Partija Ljevice, i demohrišćani su glasali protiv.

Kada odluka stupi na snagu 1. oktobra, jedna dozvola koštaće 150 kruna (15 eura), a oni koji je nemaju plaćaće kaznu. 

Ideja nije da se spriječi prosjačenje već da se omogući udruženjima ili službama socijalne pomoći da stupe u kontakt sa osobama koje žive od prošnje, da vide ko ih na to navodi i ako treba da im pomognu da se vrate u zemlju, rekao je socijaldemokratski odbornik Džimi Janson.

Socijaldemokratski premijer Stefan Leven je ocijenio da je inicijativa interesantna ali je odbacio predlog koznervativaca i ekstremne desnice da se zabrani prošenje na nacionalnom nivou.

Tekst još treba da odobri odbor i mogao bi da bude procijenjen kao neustavan.

Preporučujemo za Vas