Velike poplave u Sloveniji

Nezapamćene poplave u Sloveniji. Velenje odsječeno od sveta, poplavljene stotine kuća.Očekuje se i vodeni talas na Dravi, jer je Austrija ispustila ogromne količine vode iz svojih prepunih akumulacija
0 komentar(a)
Slovenija, nevrijeme, Foto: G. Šebelić
Slovenija, nevrijeme, Foto: G. Šebelić
Ažurirano: 05.11.2012. 16:44h

U primorskom i centralnom dijelu Slovenije vlasti su zbog kiša upozorile na opasnost od poplava i odrona i proglašene su "crvena" i "žuta uzbuna".

U toku noći, padavine su se pojačale i proširile na cijelu zemlju. U primorskom dijelu su posebno ugrožena područja oko rijeka Vipave, Soče, Reke, Kupe, rijeka u Goriškim Brdima, kao i u slovenačkoj Istri.

Slovenački mediji javljaju da je Velenje praktično odsječeno od svijeta, a da je rijeka Savinja potopila 400 kuća.

Poplave se očekuju i u Gorenjskoj, centralnoj Sloveniji i Podravini, gdje prijete Sava Bohinjka, Sava i Sora sa pritokama, kao i Gradaščica i Kamniška Bistrica s pritokama.

Na slovenačkoj obali meteorolozi upozoravaju na porast plime koja rušilačkom snagom može da ugrozi područja uz obalu.

Slovenačka agencija za životnu sredinu objavila je "crveni stepen" opasnosti i za područje kroz koje teče rijeka Drava.

Poplave će biti i tehničkog karaktera, jer je austrijska strana najavila da će dizanjem svojih brana u hidrocentralama propustiti u Sloveniju veliku količinu vode, rekao je za medije rukovodilac odjeljenja za hidrološke najave Janez Polajnar.

Austrija je najavila da će iz svojih prepunih akumulacija u Sloveniju pustiti oko 2.000 kubnih metara vode u sekundi dok je uobičajeni protok vode između četiri i pet stotina kubnih metara vode u sekundi.

U ovom trenutku, prema rečima Polajnara, opasnost od poplava prijeti još u sjevernom dijelu Slovenije, a naročito u Posočju, sjevernoj Gorenjskoj i u Koruškoj.

Slovenački nacionalni radio izvještavaće sa ugroženih područja u Sloveniji na kojima se građani, civilna zaštita i vatrogasci pripremaju za najgori scenario.

Voda je počela da se probija u neke objekte koji se nalaze uz rijeke, a u Gorenjskoj je bez struje ostalo oko pet hiljada domaćinstava, jer je olujni vjetar čupao drveće i bandere.

U pripravnosti su i centri civilne zaštite, vatrogasci i vojska, a očekuje se da će vodeni talas narednih dana stići i u Hrvatsku, javljaju hrvatski mediji.

Bonus video: