Dan narodnog jedinstva Rusije

U Rusiji se proslavlja Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je 1612. godine Moskva oslobođena od poljskih zavojevača
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 09:20h

U znak sjećanja na dan kada je 1612. godine Moskva oslobođena od poljskih zavojevača, u Rusiji se proslavlja Dan narodnog jedinstva. Praznik je prvi put proslavljen 4. novembra 2005. godine.

Ruski patrijarh Kiril pozvao je građane Rusije uoči praznika da ostanu vjerni svojim tradicijama, upozorivši da "neprihvatljivi recepti modernizacije" mogu da izazovu ponavljanje "smutnih vremena".

On je podsjetio da je Dan narodnog jedinstva ustanovljen u čast oslobođenja Kremlja, a onda i Moskve i cijele Rusije od poljske intervencije, čime su završena tzv. Smutna vremena i da se obilježava 400 godina od tog događaja.

U Moskvi će povodom praznika, biti održan Ruski marš, najveća godišnja akcija nacionalista.

Marš će, prvi put od 2008. godine, proći centrom grada, a organizatori obećavaju da će na ulicu izvesti do 25.000 ljudi.

Federacija migranata Rusije obratila se gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjanjinu s molbom da zabrani Ruski marš na Dan narodnog jedinstva ili ga pomjeri za drugi datum, ali su moskovske gradske vlasti to odbile.

Galerija

Bonus video: