Okupljanje ekstremnih desničara: "Živjela bijela Evropa"

Mario Borgezio, pozdravljen je danas ovacijama kada je na konvenciji jednog pokreta ekstremne desnice na jugu Francuske povikao: "Živjela bijela Evropa!"
3 komentar(a)
Mario Borgezio, Foto: Corriereinformazione.it
Mario Borgezio, Foto: Corriereinformazione.it
Ažurirano: 03.11.2012. 18:16h

Evroposlanik nacionalisticke italijanske "Sjeverne lige", Mario Borgezio, pozdravljen je danas ovacijama kada je na konvenciji jednog pokreta ekstremne desnice na jugu Francuske povikao: "Živjela bijela Evropa!", "Živela naša rasa!".

Tog poslanika poznatog po ispadima, pozvao je "Blok identiteta", desničarski francuski pokret osnovan 2002. godine, specijalizovan za aktivizam na internetu, koji tvrdi da ima 2.000 članova.

Borgezio je najprije izazvao oduševljenje kada je govorio o plavim očima žena - "plavih ljudi koji žele da ostanu bijeli", a klicanje je pokrenuo povicima: "Živjela bijela Evropa, živio naš identitet, naša etnička pripadnost, naša rasa!".

"Kada je napadnuto tkivo naše domovine, moramo se tući", rekao je on. Prije njega, predsjednik "Bloka identiteta", Fabris Rober, govorio je o francuskom zakonu koji kažnjava za podsticanje rasne mržnje što on smatra načinom da se "uguši bilo kakav izraz domaćeg ponosa... da bi prošla poplava migracije".

Omladinski pokret "Bloka identiteta" - "Identitet generacije", pročuo se 20. oktobra zuzimanjem mjesta na kojem se gradi džamija u Poatjeu gdje je, po istoriji Francuske, franački velmoža Šarl Martel zaustavio napredovanje arapskih vojski u 732. godine.

Bonus video: