Stižu nove optužbe: Austrijski pukovnik špijunirao za Rusiju?

Austrijski ministar odbrane Mario Kunasek je rekao na konferenciji za novinare da je slučaj izašao na vidjelo „prije nekoliko nedjelja“ i da je dojava stigla do jedne evropske obavještajne agencije
133 pregleda 2 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Mario Kunasek, Foto: Rfe/rl.org
Sebastijan Kurc, Mario Kunasek, Foto: Rfe/rl.org
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Austrijske vlasti su ispitale nedavno penzionisanog pukovnika na osnovu sumnje da je skoro 20 godina špijunirao za Rusiju, rekao je kancelar Sebastijan Kurc.

On je navodno počeo da radi sa ruskim obavještajnim službama 1990-tih i ta saradnja trajala je do ove godine.

Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, koja je plesala sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju u avgustu, pozvala je na razgovor otpravnika poslova ruske ambasade u Beču i otkazala posjetu Rusiji, koja je bila planirana za 2-3. decembar.

„Zahtijevamo transparentne informacije od Rusije. Ako se sumnja potvrdi, ovakvi slučajevi, bilo da su se desili u Holandiji ili Austriji, neće poboljšati odnose između Evropske unije i Rusije“, rekao je juče Kurc.

Kancelar je mislio na protjerivanje iz Holandije četvorice ruskih agenata, koji su navodno planirali sajber napad na sjedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu, dok je istraživala slučaj Skripalj.

„Rusko špijuniranje u Evropi je neprihvatljivo i mora se osuditi“, dodao je Kurc, konzervativni kancelar koji predvodi koaliciju sa ultradesničarskom i proruskom Slobodarskom strankom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je, u odgovoru, juče pozvalo austrijskog ambasadora tražeći objašnjenje o optužbama.

Kasnije je na svom sajtu saopštilo da optužbe Austrije narušavaju pozitivne odnose dviju država. Ministarstvo je poručilo da su navodi zasnovani na sumnjama, a ne na stvarnim dokazima.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je „neprijatno iznenađen“ navodima Beča i da Moskva ne zna ništa o penzionisanom oficiru, objavile su agencije RIA i Interfaks.

Austrijski ministar odbrane Mario Kunasek je rekao na konferenciji za novinare da je slučaj izašao na vidjelo „prije nekoliko nedjelja“ i da je dojava stigla do jedne evropske obavještajne agencije. Oblasti koje su interesovale osumnjičenog oficira ili njegove pomagače, obuhvataju sisteme oružja i migraciju u Evropu, rekao je ministar odbrane.

Kunasek je dodao da još nije jasno da li je ovaj slučaj izolovan.

Kurc je kazao da Austrija neće još povlačiti svog izaslanika iz Moskve ili protjerivati ruske diplomate.

„Razgovaraćemo sa našim evropskim partnerima o budućim koracima čim dobijemo precizne informacije. U ovakvoj situaciji je potrebno preduzimati postepene korake“, rekao je kancelar.

Austrija je jedna od malobrojnih evropskih država koje održavaju bliske diplomatske kontakte sa Moskvom i koja nije protjerala nijednog ruskog diplomatu zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Britaniji.

Kurc je objasnio da ja takva odluka u skladu sa austrijskom neutralnošću i tradicijom održavanja dobrih odnosa sa državama sa obje strane nekadašnje gvozdene zavjese. On se sastao sa Putinom dva puta u Austriji nakon trovanja Skripalja.

Zapadne države su prošlog mjeseca osudile Rusiju zbog onoga što su opisale kao sprovođenje globalne hakerske kampanje.

Beč, gdje je smješteno nekolilo međunarodnih organizacija poput agencije za atomsku energiju (IAEA), OEBS i ogranka Ujedinjenih nacija, poznat je kao evropski špijunski centar.