Oland želi da uvede visok porez na pivo

Povećanje poreza pogodilo bi kako domaće pivare, tako i oko 30 odsto piva koje se uvozi u Francusku
4 komentar(a)
pivo, Foto: Thegirlsguidetobeer.com
pivo, Foto: Thegirlsguidetobeer.com
Ažurirano: 30.10.2012. 20:21h

Francuska namjerava da uvede visoke poreze na pivom što je izazvalo negodovanje domaćih i stranih pivara.

Predsjednik Fransoa Oland želi da parlament usvoji zakon kojim bi porez na pivo bio povećan za 160 odsto, kako bi tim novcem finansirao određene socijalne programe, u zemlji pogođenoj ekonomskom krizom i budžetskim deficitom.

Povećanje poreza pogodilo bi kako domaće pivare, tako i oko 30 odsto piva koje se uvozi u Francusku.

Portparol federacije francuskih pivara Žaklin Lariven izjavila je da bi takvo povećanje za otprilike 20 odsto povisilo cijenu piva u kafanama i u maloprodaji.

Grupacija pivara Evrope osudila je potez francuskog predsjednika kao "udarac u zube". Evropski pivari zabilježili su od početka ekonomske krize 2008. godine pad proizvodnje od šest odsto i pad potrošnje od osam odsto.

Šef te grupacije Pjer-Olivje Beržeron izjavio je za AP da bi Olandova mjera izvan Francuske najteže pogodila pivare u Belgiji i Njemaćkoj, ali da bi pogodila sve pivare, uključujući i male preduzetnike.

"To je veoma kratkovid pristup kojim se kažnjava jedan sektor", rekao je Beržeron. Vlada predsjednika Olanda precizirala je da se nada da bi kroz dodatno oporezivanje piva mogla da prikupi oko 480 miliona eura, koje namerava da iskoristi za socijalna izdvajanja poput zdravstvene brige i njege

Bonus video: