V. Britanija: Ministar odbrane odbacio prijetnje škotskih nacionalista

Škotska nacionalna partija je obećala da će premjestiti bazu ako uspije referendum o nezavisnosti Škotske
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 15:53h

Britanski ministar odbrane Filip Hemond objavio je danas da će potrošiti dodatnih 350 miliona funti za razvoj nuklearnih podmornica nove generacije, odbacujući tako prijetnje škotskih nacionalista da će britansku pomorsku bazu premjestiti iz Škotske.

Hemond je u Škotskoj posjetio bazu nuklearnih podmornica koje nose bojeve glave tipa "Trident" i izazvao Škotsku nacionalnu partiju (SNP) koja vodi škotsku vladu da objasni kako će premještanje baze uticati na privredu te zemlje.

SNP je obećala da će premjestiti bazu ako uspije referendum o nezavisnosti predviđen za 2014. godinu, iako ankete pokazuju da većina Škota nije za istupanje iz Velike Britanije.

"Sigurni smo da će škotski narod odlučiti da ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

"Sigurni smo da će škotski narod odlučiti da ostane u sastavu UK. Škotska vlada mora objasniti kako će njena politika koristiti privredi i sačuvati radna mjesta", kazao je Hemond

Škotska vlada mora objasniti kako će njena politika koristiti privredi i sačuvati radna mjesta", kazao je Hemond u saopštenju.

Obnova "Tridenta" osjetljivo je pitanje uzimajući u obzir da bi se u vrijeme štednje za nju trebalo izdvojiti 20 milijardi funti, čemu se protive Liberalni demokrati, koalicioni partner konzervativne britanske vlade.

Svota od 350 miliona funti predviđena je za razvoj podmornica tipa "Successor" koje bi 2028. godine trebale da zamijene postojeće podmornice "Vanguard", koje nose nuklearne glave "Trident".

Galerija

Bonus video: