pretrpani zatvori

Berluskoniju smanjena kazna na godinu zatvora

Sud je dodatno naložio da optuženi treba da plate 10 miliona eura u italijanski budžet
79 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 19:28h

Sud u Milanu osudio je bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, ali je samo nekoliko sati kasnije sudija saopštio da se kazna smanjuje na godinu dana, na osnovu zakona o amnestiji koji je usvojen 2006. godine.

Zakon o amnestiji usvojen je na predlog vlade premijera Romana Prodija, uz obrazloženje da je ona neophodna zbog prenatrpanosti italijanskih zatvora.

Istovremeno sa smanjenjem kazne, Berluskoniju je zabrana obavljanja javnih funkcija povećana sa tri na pet godina, a tri godine neće moći da upravlja nijednom komapnijom.

Da bi presuda protiv Berluskonija postala pravosnažna, treba da je potvrdi drugostepeni sud, kao i posljednja instanca, Vrhovni sud.

Kako pišu italijanski mediji, moguće je da do okončanja tog postupka slučaj zastari, što bi značilo da Berluskoni neće ni ići u zatvor.

Berluskonijevi advokati su izjavili da je "presuda apsolutno nevjerovatna", jer je bivši premijer prošle godine bio oslobođen gotovo identične optužbe i najavili su žalbu.

Naduvavao cijene

U suđenju za Mediaset Berluskoni je optužen da je vještački naduvavao cijene prava na distribuciju filmova, koje su najprije kupovala preduzeća u njegovom vlasništvu, a onda ih prodavala kompaniji Mediaset, koja je takođe dijelom u Berluskonijevom vlasništvu.

Grupa jeformirala crne fondove u inostranstvu i smanjila svoju dobit u Italiji da bi plaćala manje poreze

Grupa je tako formirala crne fondove u inostranstvu i smanjila svoju dobit u Italiji da bi plaćala manje poreze.

Mediaset je medijska kompanija koju je 1970. godine osnovao Berluskoni, a danas u njoj ima 38,6 odsto udjela.

U ovom slučaju je sa Berluskonijem bilo optuženo još deset osoba.

Tužilac je takođe tražio zatvorsku kaznu za predsjednika Mediaseta Fedelea Konfalonijerija, ali je njega sud danas oslobodio optužbi.

Sud je dodatno naložio da optuženi treba da plate 10 miliona eura u italijanski budžet.

Berluskoni je tri puta bio premijer Italije, a poslednji put od 2008. do novembra 2011. kada ga je zamijenio Mario Monti. Suđenje je počelo prije šest godina, i prekidano je više puta, posljednji put u aprilu 2010. poslije usvajanja zakona kojim je Berluskoniju odobren imunitet od sudskog gonjenja od 18 mjeseci.

Prvo ročište posle prekida održano je u februaru. Do sada je Berluskoni nepravosnažno osuđivan tri puta 1997. i 1988. godine na ukupno šest godina i pet mjeseci zatvora za korupciju, pronevjeru i ilegalno finansiranje jedne političke partije.

On je oslobođen tih optužbi ili su one zastarjele. Bivši italijanski premijer je u drugom sudskom slučaju koji ga još čeka optužen da je plaćao seksualne usluge jednoj maloljetenici marokanskog porijekla, kao i da je zloupotrebio sluzžbeni položaj kako bi ona bila oslobođena poslije hapšenja zbog krađe.

Berluskoni: Ovo je politička presuda

Iako je gotovo nemoguće da bi i jedan dan proveo iza rešetaka, "Il Cavaliere" je odmah komentarisao kako je riječ o "nepodnošljivu sudačkom bjesnilu".

"Ovo je politički sud, nevjerojatan i nepodnošljiv. Ovo je nesumnjivo politička presuda kao što su politički svi sudski postupci protiv mene", rekao je Berluskoni u emisiji jedne od njegovih privatnih mreža, Italie 1.

Kazna izrečena medijskom magnatu odmah je smanjena na godinu dana zatvora, na osnovu zakona o amnestiji iz 2006. koji je tada donijela ljevičarska vlada ne bi li smanjila prenatrpanost u zatvorima.

Ako sud potvrdi prvostepenu presudu, još postoji mogućnost žalbe vrhovnom sudu, što takođe odlaže izvršenje kazne.

Ako se kazna potvrdi, što je za njega najnepovoljniji scenario, Berluskoni vjerojatno neće ići u zatvor s obzirom na svoje godine (76).

Berluskoni je u aferi Mediaset optužen da je preuveličavao cijenu prava prikazivanja filmova koje su kupovale fiktivne kompanije u njegovom vlasništvu kod preprodaje njegovom medijskom carstvu Mediaset.

Grupa je tako stvorila u inostranstvu crne fondove i smanjila zaradu u Italiji kako bi platila manji porez.

Galerija

Preporučujemo za Vas