Duvanski lobi srušio evropskog komesara?

Džon Dali je bio odgovoran za zdravlje i zaštitu potrošača, a to je resor u kojem se odvijaju žestoke i beskrupulozne bitke lobija
69 pregleda 0 komentar(a)
Džon Dali, Foto: Reuters
Džon Dali, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2012. 12:56h

Iznenadna usmena, ali još ne i finalizovana ostavka komesara Džona Dalija prošle sedmice, zbog optužbi o mogućoj korupcije, najednom se više ne čini tako jednostavna.

U prvim reakcijama jedva da je bilo sumnje u njegovu krivicu, a ostavka, podnesena i prihvaćena u kasnim popodnevnim satima, nakon objavljivanja istrage Kancelarije Evropske komisije za borbu protiv korupcije (OLAF), činila se logičnom.

Niko nije mislio da bi ovo tijelo, koje isljeđuje slučajeve u kojima se sumnja da je oštećen budžet Evropske unije bez čvrstih dokaza prozvalo komesara koji je držao važan portofolio, niti da bi je šef Komisije Žoze Manuel Baroso prihvatio ukoliko je Dali nevin.

Međutim, pojavile su sumnje, jer je pokrenuto pitanje da li duvanski lobi možda ima udjela u Dalijevoj ostavci, ali, takođe i zbog toga što su novi detalji oko ove afere u najmanju ruku zbunjujući.

Žoze Manuel Baroso

U popratnom pismu svog izvještaja - koji još uvijek nije objavljen - OLAF tvrdi se da "nema dokaza" o umiješanosti komesara, ali da postoje "indirektni dokazi" da je Dali morao znati da jedan malteški biznismen posjećuje duvansku industriju u Evropi i nudi da će, ako mu plate, uticati na to da Džon Dali izmijeni zakone koji se njih tiču.

Komesar Dali nije dobio na uvid izvještaj, i ne zna koji se indirektni dokazi navode protiv njega. On je sugerisao ili da se radi o duvanskom lobiju ili o neprijateljima koje ima na Malti.

Džon Dali je bio odgovoran za zdravlje i zaštitu potrošača, a to je resor u kojem se odvijaju žestoke i beskrupulozne bitke lobija.

Dali tvrdi da je saznao da su već u februaru glavni elementi njegovog novog zakona bili proslijeđeni duvanskom lobiju

Pogotovo se to odnosi na duvansku industriju. Biznismen, navodno Dalijev prijatelj ili poznanik, je u Švedskoj prišao kompaniji "Svidiš meč", koja, između ostalog, proizvodi i duvan koji se stavlja ispod jezika poznat kao „snus“.

To je drugdje zabranjeno, ali Šveđani su svojevremeno tražili da budu izuzeti iz zabrane, jer je to tamo tradicija. Šveđani su slučaj i prijavili OLAF-u koji je pokrenuo istragu.

Dali kaže da se ne boji otkrivanja indirektnih dokaza, jer je malteški kontroversni biznismen obilazio švedsku duvansku industriju u martu, kad je njegova nova direktiva, u kojoj zabranjuje „snus“ već bila kover tirana.

Ali, ta direktiva koju je potpisao Dali, tada je, u skladu sa procedurom bila proslijeđena drugim direktoratima Evropske komisije, koji su tražili dodatna objašnjenja.

Evropska komisija smatra da je riječ o najvažnijem zdravstvenom pravnom aktu koji će biti donesen u ovom mandatu i da postoji čvrsta politička volja da se ovaj zakon izglasa i uđe u primjenu

Dali tvrdi da je saznao da su već u februaru glavni elementi njegovog novog zakona bili proslijeđeni duvanskom lobiju. Da bi umirila glasine da je duvanski lobi uticao na njihove odluke, Evropska komisija je najavila da će do kraja godine predstaviti predlog zakonskih mjera u borbi protiv pušenja koje je pripremio baš komesar Džon Dali.

Uz zabranu snusa, koji ga je koštao funkcije, komesar je takođe najavio i jednoobrazno pakovanje cigareta. Duvanska industrija traži povlačenje zakona iz procedure i tvrdi da bi primjena zakona imala teške političke i socijalne posljedice.

Na predlog zakona, očekivano je reagovala duvanska industrija.

"Pozivamo Evropsku komisiju da odustane od predloga zakona koji je razvijao Dali“ izjavio je predstavnik Unitaba, lobija duvanske industrije, samo dan nakon što je Dali dao otkaz".

Riječ je o izuzetno osjetljivom političkom i socijalnom pitanju koje bi Evropsku uniju moglo da košta hiljade radnih mjest a“ ističe se u saopštenju Unitaba.

Evropska komisija smatra da je riječ o najvažnijem zdravstvenom pravnom aktu koji će biti donesen u ovom mandatu i da postoji čvrsta politička volja da se ovaj zakon izglasa i uđe u primjenu.

Na pitanje da li su možda proizvođači duvana izazvali njegovu ostavku kako bi zaustavili proceduru donošenja zakona, bivši komesar Dali je izjavio "da mu je to više puta palo na um".

Strogi novi zakon

Nacrt zakona o duvanskim proizvodima predviđa da čak 75 odsto površine pakovanja cigareta bude prekriveno slikama bolesti vezanih uz pušenje, dok je sada obavezno samo 40 odsto.

Takođe, novi zakon traži da se standardizuje format pakovanja, zabrani izlaganje cigareta na vidljivim mjestima u dućanima i kioscima i da se potrošačima daju detaljne informacije o sastojcima cigareta.

Novim zakonom zabranili bi se marketinški i dizajnerski pokušaji da se pušenje i duvanski proizvodi približe osjetljivim ciljanim grupama, kao što su mladi ili žene, pa se traži zabrana aromatiziranja cigareta mirisima kao što su čokolada ili jagode.

Bonus video: