"Kraj apsolutne monarhije" - Berluskoni se neće kandidovati za premijera

Silvio Berluskoni je dominirao italijanskom političkom scenom skoro 20 godina
2 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2012. 12:09h

Odluka Silvija Berluskonija da se ne kandiduje ponovo za premijera simbolično predstavlja "kraj Berluskonijeve apsolutne monarhije", ocijenio je vodeći italijanski list Korijere dela Sera.

Dnevnik Stampa piše da se ovog puta radi o "definitivnom padu Silvija Berluskonija"

"Odustajanjem harizmatičnog lidera od kandidature, okončava se Berluskonijev period apsolutne monarhije. Prvi put se jedna partija koja je rođena i rasla kao odraz svog lidera otvara za demokratski izbor rukovodstva", piše list uoči unutarpartijskih izbora u Berluskonijevoj stranci Narod slobode (PDL).

Silvio Berluskoni (76) koji je dominirao italijanskom političkom scenom skoro 20 godina, zvanično je objavio da se neće kandidovati za premijera na parlamentarnim izborima na proljeće 2013. kako bi "ostavio mjesto mlađim", kao i da će svoje mjesto na čelu stranke prepustiti "nasljedniku".

On je rekao da će u okviru "slobodnog nadmetanja" u njegovoj stranci do decembra biti poznat njegov nasljednik na čelu partije. Nagovijestio je da će datum unutarstranačkih izbora biti 16. decembar.

Predaja, a ne odlazak

Dnevnik Stampa piše da se ovog puta radi o "definitivnom padu Silvija Berluskonija", koji je do skoro govorio suprotno i navodio da želi da formira novu stranku umjesto PDL-a.

Berluskoni je poslednji put postao premijer u maju 2008, a podnio je ostavku u novembru 2011. u jeku finansijske krize u Italiji

Ljevičarski listovi pišu da se radi o "predaji" a ne o konačnom odlasku sa nacionalne političke scene.

"Berluskoni neće nestati sa scene i neće se povući na Bermude", piše Republika (La Republica) i navodi da će on nastaviti da vrši kontrolu sa vrha svoje medijske imperije, kao i da je odlučio da se ne kandiduje na izborima da bi preduprijedio siguran poraz, a "on ne voli da gubi".

"Berluskoni bježi", piše dnevnik Fato Kotidijano.

Berluskoni je poslednji put postao premijer u maju 2008, a podnio je ostavku u novembru 2011. u jeku finansijske krize u Italiji. Na njegovo mjesto došao je bivši evropski komesar Mario Monti.

Bonus video: