Grčkoj produžen rok za uravnoteženje bužeta

Grčki ministar finansija rekao je danas da je Atina uspjela da sa međunarodnim kreditorima postigne dogovor o produžetku roka za sprovođenje reformi. Evropska centralna banka i Njemačka izjavu proglasili "spekulacijom"
0 komentar(a)
Janis Sturnaras, Foto: Rojters
Janis Sturnaras, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.10.2012. 17:59h

Grčki ministar finansija Sturnaras je naveo da je sporazum postignut u okviru višenedjeljnih pregovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, takozvanom "trojkom" - EU, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom centralnom bankom o novoj tranši pomoći Atini, koja je zauzvrat morala da se obaveže da će u naredne dvije godine uštedjeti dodatnih 13,5 milijardi eura.

"Šta smo postigli danas? Postigli smo produžetak (roka). Da nismo dobili taj produžetak, danas ne bismo morali samo da preduzmemo mjere za uštedu 13,5 milijardi, već 18,5 milijardi eura", rekao je Sturnaras poslanicima u parlamentu.

On je dodao da Grčka nije bankrotirala jer još uvek koristi sredstva iz prethodne tranše pomoći.

Jedan od uslova paketa pomoći od 240 milijardi eura koji Grčka želi da dobije je i da reformiše ekonomiju, kako bi zemlja mogla da se eventualno vrati na tržište obveznica.

Grčka je tražila produžetak od dve godine za primenu neophodnih mera - do kraja 2016, kako bi ublažila efekat dodatnih mera štednje i reformi tržišta rada.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je, međutim, u Berlinu da je Sturnarasova izjava "spekulacija".

"Ne mogu to da potvrdim. Što se tiče njemačkog ministarstva finansija i same vlade, nema novog razvoja (situacije)", rekao je Šojble novinarima.

Šojble je rekao da kreditori, prije donošenja bilo kakve odluke, i dalje čekaju izvještaj "trojke" o napretku Grčke po pitanju traženih reformi.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi izjave iz Atine nazvao je glasinama.

"Procena još nije izvršena. Razumijem da je napredak postignut, ali neki djelovi moraju da budu definisani, i ne znam ništa više od toga. Ne mogu da komentarišem te glasine", rekao je Dragi.

Bonus video: