RĐAVA UMJETNOST

Žele da Zidan traži uklanjanje statue na kojoj udara Materacija

Radi se o bronzanoj skulpturi visokoj pet metara, koja je postavljena na trgu Bobur, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u sklopu centra Žorž Pompidu
0 komentar(a)
Zinedin Zidan statua, Foto: Beta/AP
Zinedin Zidan statua, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2019. 02:19h

Tridesetak čelnika fudbalskih klubova širom Francuske apelovali su na Zinedina Zidana da zatraži da se ukloni statua u Parizu koja je ovjekovečila njegov udarac glavom u grudi italijanskog igrača, Marka Materacija.

"Apelujemo na Zidana kao na bivšeg olimpijskog šampiona, budućeg trenera, čoveka i iznad svega oca, da se odrekne ovog djela i stavi tačku na njegovu zloupotrebu", kaže se u apelu brojnih čelnih ljudi klubova u Francuskoj.

Radi se o bronzanoj skulpturi visokoj pet metara, koja je postavljena na trgu Bobur, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u sklopu centra Žorž Pompidu, u Parizu.

Autor djela koje "bode oči" ljubiteljima umjetnosti je Adel Abdelsemed.

Sporni spomenik pokušao je da ovjekoveči momenat sa finalnog meča Mundijala 2006. godine kada je Zidan u dresu francuske reprezentacije glavom udario u grudi reprezentativca Italije Materacija i bacio ga na travu.

Ovaj incident izazvao je brojne polemike "za i protiv", jer se ispostavilo da je Zinedin Zidan nesportski reagovao poslije provokacija Materacija, koji mu je opsovao majku i sestru.

Zidanu je to bio posljednji meč u karijeri.