Ruski opozicionar optužen za planiranje pobune

Leonid Razvozžajev priznao da je, zajedno sa ljevičarskim liderima Sergejem Udaljcovom i Konstantinom Lebedevim, planirao pobunu u Rusiji, saopštio Istražni komitet.
2 komentar(a)
Leonid Razvozžajev, Foto: NTV
Leonid Razvozžajev, Foto: NTV
Ažurirano: 22.10.2012. 15:01h

Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je opozicionar Leonid Razvozžajev priznao da je planirao pobune i da je dobijao finansijsku pomoć od poslanika iz Gruzije.

U saopštenju se navodi da se Razvozžajev predao i da je priznao da je sa ljevičarskim liderima Sergejem Udaljcovom i Konstantinom Lebedevim planirao pobune u Rusiji.

Razvozžajev tvrdi da su ga ruski specijalci kidnapovali u Ukrajini i da je mučen u pritvoru.

U dokumetarnoj emisiji se tvrdi da su se oni sastali sa gruzijskim zvaničnicima da bi sakupili novac za realizaciju plana zbacivanje ruske Vlade.

Istražni komitet saopštio je da je Razvozžajev, takođe, govorio o svojoj umiješanosti u "organizovanje" sukoba između policije i demonstranata u maju u Moskvi.

Razvozžajev je, kako se dodaje, rekao da je to finansirao gruzijski poslanik Givi Targamadze.

Deputat Pravedne Rusije Ilja Ponomarjov potvrdio je da je njegov pomoćnik Leonid Razvozžajev uhapšen u okviru istrage o planiranju masovnih nereda, pokretnute na osnovu filma o opoziciji "Anatomija protesta 2".

To je drugo hapšenje povodom filma, nakon što je pomoćniku koordinatora Levog fronta Sergeja Udaljcova, Konstantinu Lebedevu, određen pritvor od dva mjeseca, a Udaljcov saslušan pa pušten, uz obavezu da ne napušta mjesto boravka.

Ponomarjov je naveo za Interfaks da su Razvozžajeva u Kijevu uhapsile "ruske specijalne službe i da su imale dozvolu ukrajinske strane".

Potom je prebačen u Moskvu privatnim avionom, a zasijedanje suda u kome mu je izrečen pritvor od dva mjeseca održano je bez advokata, tvrdi deputat.

Na sajtu Lifenews.ru objavljen je snimak Razvozžajeva koga odvode iz sudnice. Okupljenim novinarima Razvozžajev je doviknuo: "Recite svima da me muče. Mučili su me dva dana. Prošvrecovali su me iz Ukrajine".

Za Razvozžajevom je ranije raspisana potjernica, pošto ruski istražni organi nisu mogli da ga pronađu i saslušaju.

Istraga je pokrenuta nakon filma "Anatomija protesta 2" koji je 5. oktobra prikazan na kanalu NTV, a u kome se govori o navodnim pripremama nereda i finansiranju opozicije iz inostranstva.

Bonus video: