Italijanske muke sa korupcijom

Većina Italijana smatra da je korupcija jedan od najozbiljnijih problema i za takvu situaciju okrivljuju političke stranke. Korupcija Italiju godišnje košta 60 milijardi eura, koliko iznosi i budžetski deficit
0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Rojters
Mario Monti, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.10.2012. 09:02h

Gotovo 70 odsto Italijana smatra da je korupcija jedan od najozbiljnijih problema u zemlji i za to okrivljuju političke stranke. Procjene su da korupcija Italiju godišnje košta 60 milijardi eura, koliko približno iznosi budžetski deficit zemlje, a mito u javnim poslovima povećava izdatke za 40 odsto.

Vlada premijera Marija Montija nastoji da se što prije usvoji novi zakon za suzbijanje korupcije, ne bi li se vratilo ozbiljno uzdrmano povjerenje u politički sistem.

Prije dvadeset godina nakon što je afera "Čiste ruke" počistila stari politički sistem u Italiji i poslala stotine ljudi u zatvor, korupcija je ostala glavni problem u trećoj po veličini ekonomiji eurozone. Pritisci domaće javnosti i iz Evrope primorali su vlast da krene u konačni obračun sa korupcijom.

Istrage se vode u više regija, a mnoga zvučna politička imena su se već našla iza rešetaka. Smijenjeni su regionalni parlamenti u bogatoj Lombardiji i Laciju, jer je utvrđeno da sarađuju sa mafijom.

"Svjesni smo da je ovo bio veoma delikatan i ozbiljan čin. Prvi put u istoriji Italije, vlast je raspuštena. To smo uradili zbog građana, kako bismo ih uvjerili da postoji red i zakon", poručila je ministrka unutrašnjih poslova Ana Marija Kanćelijeri.

U javnosti se prepričavaju nedavno otriveni slučajevi - gradski čelnik Milana Domenik Zambeti, dao je mafijaškom klanu 200 hiljada eura da mu obezbijede pobjedu na lokalnim izborima, a jedan poreznik pronevjerio je 100 miliona eura, da bi kupio jahte, privatne mlaznjake i luksuzne automobile.

Još dvadesetak javnih funkcionera je pod istragom za korupciju i malverzacije, i svi su bliski saradnici bivšeg premijera Silvija Berluskonija, kome ne manjkaju afere. Iako su na udaru i ljevice i desnice, većina podržava predlog novog zakona.

"Ovaj zakon je korak naprijed u borbi protiv korupcije koja je svuda raširila pipke. Mislim da ovoga puta to neće biti prazne priče, već konkretne mjere", ističe Ana Finoćaro iz Demokratske partije.

Transparensi internešnal kaže da je doprinos italijanskih stranaka borbi protiv korupcije gotovo jednak nuli. Od vlade traže osnivanje nezavisnih antikorupcijskih tijela, veću nezavisnost medija i jednostavnije propise u javnoj upravi.

Iako vlada kaže da želi da ispuni međunarodne norme, usvajanje zakona se oteže već dvije godine.

"Prvi put u istoriji Italije postoji želja da se korupcija iskorijeni. Do sada istrage nisu dokazivale ništa , a vođena je politika koja je potpuno kontrolisala pravosudni sistem", smatra ministarka pravde Paola Severino.

Povjerenje u sistem je ključno, pa premijer Mario Monti obećava da će očistiti Italiju dio po dio, od svih koji ugrožavaju ekonomiju i stvaraju profit zahvaljujući pozicijama i privilegijama.

Novim zakonom se, između ostalog, pooštravaju kazne za korupciju i pronevjeru i sprječava da lice osuđeno za takva nedjela, ponovo postane poslanik.

Bonus video: