Oland: Politička unija poslije budžetske unije

Francuski predsjednik Fransoa Oland ocijenio je da "politička unija" članica EU treba da uslijedi poslije "budžetske i socijalne unije" i prognozirao je da će ta unija postati stvarnost "poslije evropskih izbora 2014"
0 komentar(a)
Oland, Merkel, Foto: Reuters
Oland, Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2012. 12:56h

"Politička unija, to dolazi poslije, to je etapa koja će uslijediti poslije budžetske unije, bankarske unije, socijalne unije. Ona će doći poslije evropskih izbora 2014", kazao je Oland u intervjuu koji je pred sjutrašnji početak dvodnevnog samita u Briselu dao za više evropskih listova.

U intervjuu, Oland je ocijenio i da su zemlje Evropske unije "sasvim blizu" izlaska iz krize u eurozoni.

"Što se tiče izlaska iz krize u eurozoni, sasvim smo blizu toga, sasvim blizu. Pošto samo donijeli dobre odluke na samitu 28. i 29. juna i imamo zadatak da ih brzo primijenimo", kazao je francuski predsjednik. "

Najprije konačnim rješavanjem problema Grčke, koja je učinila toliko napora i koja se mora uvjeriti da ostaje u zoni eura. Potom, odgovaranjem na zahtjeve zemalja koje su sprovele očekivane reforme i koje bi trebalo da mogu da se finansiraju pod razumnim uslovima. I najzad, osnivanjem bankarske unije", naveo je Oland.

"Želim da se sva ta pitanja riješe do kraja godine. Tada ćemo moći da se posvetimo promjenama našeg načina odlučivanja, produbljivanju naše unije. To će biti veliki posao na početku 2013. godine", dodao je francuski predsjednik.

"Najgore - bojazan od raspada eurozone - prošlo je. Ali, najbolje još nije tu. Na nama je da ga izgradimo", kazao je Oland.

U intervjuu, Oland je ocijenio i da je njemačka kancelarka Angela Merkel "jasna" i da "govori stvari" i poručio da ima "isti pristup" kao ona.

"Ona je jasna, govori stvari... Time se dobija na vremenu. I ja imam isti pristup. A što se tiče stvari o kojima nam se stavovi razlikuju, pokušavamo da pronađemo najbolji cilj. To je najlakše sa eksplicitnim polaznim tačkama nego sa dvosmislenim polaznim tačkama. A Angeli Merkel ne može da se zamjeri da je dvosmislena", kazao je.

Bonus video: