roditelji ogorčeni

Škola u Rusiji zabranila djevojčicama da nose hidžab

Roditelji su podnijeli tužbu Okružnom tužilaštvu, jer je, kako su naveli, na ovaj način povrijeđeno pravo njihovih kćerki
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 17:41h

Vijeće jedne škole u Sjevernom Kavkazu zabranilo je da pet muslimanskih djevojčica dolazi na nastavu i uopšte ulazi u školu s hidžabom.

Nakon zabrane djevojčicama koje nose hidžab da pohađaju nastavu, ogorčeni roditelji su podnijeli tužbu protiv direktora i škole lokalnom sudu.

Skandal je izbio prošle sedmice u školi u selu Kara-Tyube u ruskoj regiji Stavropol. Djevojčicama različitog uzrasta iz muslimanskih porodica je rečeno da im, ukoliko ne skinu hidžab, neće biti dozvoljeno da pohađaju nastavu, piše RT.com

"Takvo nešto nije prihvatljivo u našoj vjeri", rekao je Ravil Kaibaliyev, otac jedne od djevojčica, tokom razgovora za lokalne novine.

Roditelji su podnijeli tužbu Okružnom tužilaštvu, jer je, kako su naveli, na ovaj način povrijeđeno pravo njihovih kćerki na obrazovanje i vjeroispovijest, što im je garantovano Ustavom.

Iz lokalnog tužilaštva je saopšteno da će u roku od 30 dana donijeti odluku u ovom slučaju, kao i da će biti izrečene sankcije protiv škole ukoliko se utvrdi da je došlo do kršenja zakona.

Obudsman za dječija prava u toj zemlji je rekao kako je jasno da je škola pretjerala sa ovom odlukom

Direktorica škole Marina Savchenko je izjavila kako se nošenje hidžaba kosi sa politikom škole, jer se zahtijeva da učenici nastavu pohađaju u "svjetovnoj odjeći".

"Nismo rekli da djevojčice ne bi trebale uopšte nositi hidžab, ali smo predložili da ga zamijene običnom maramom tokom nastave", rekla je Savchenko.

Rusko ministarstvo obrazovanja je dalo podršku školskoj upravi, rekavši kako škole mogu imati svoje propise vezane za uniformu i pravila ponašanja.

Međutim, obudsman za dječija prava u toj zemlji je rekao kako je jasno da je škola pretjerala sa ovom odlukom.

"Nema zajedničkog pravila za izgled svih učenika, a hidžab u ovom slučaju nije nešto što se može smatrati nepristojnim", rekao je ombudsman Pavel Astahhov.

On je takođe dodao i to da se u zapadnim zemljama slični slučajevi rješavaju u korist tolerancije.

Preporučujemo za Vas