Švajcarska zamrzla sredstva arapskih diktatora u bankama

Zamrznuto je oko 60 miliona franaka povezanih s Ben Alijem i po 100 miliona franaka povezanih s Gadafijem i Asadom, kao i njihovim saradnicima
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 14:44h

Švajcarska je zamrzla gotovo milijardu švajcarskih franaka, nešto više od milijarde dolara, ukradenih sredstava povezanih sa diktatorima u četiri zemlje koje su bile u središtu Arapskog proljeća - Egiptu, Libiji, Siriji i Tunisu, saopštilo je danas švajcarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Švajcarske vlasti sarađuju sa pravosuđem Tunisa i Egipta kako bi ubrzale povraćaj tih sredstava, no očekuje se da bi to moglo potrajati godinama, kazao je Valentin Zelveger, načelnik odjeljenja za međunarodno pravo pri švajcarskom ministarstvu.

"Švajcarski ministar vanjskih poslova Didije Burkhalter u nedjelju je u Kairu razgovarao sa egipatskim kolegom Muhamedom Kamalom Amrom o pravosudnoj saradnji u vraćanju blokiranih sredstava", rekao je Zelveger.

"Glavnina blokiranih sredstava, 700 miliona franaka, povezana je sa bivšim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i njegovim saradnicima", dodao je on.

Početak Arapskog proljeća: Okupljena masa u prijestonici Tunisa traži smjenu tadašnjeg predsjednika Ben Alija

Zamrznuto je i oko 60 miliona franaka povezanih sa svrgnutim tuniskim predsjednikom Ben Alijem i po 100 miliona franaka povezanih s ubijenim libijskim vođom Moamerom Gadafijem i sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i njegovim saradnicima.

Galerija

Bonus video: