Pobjeda separatista na lokalnim izborima u Belgiji

Poslije 20 odsto prebrojanih glasova, De Vever je u borbi za gradonačelnika Antverpena
0 komentar(a)
Izbori Belgija, Foto: Beta/AP
Izbori Belgija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.10.2012. 18:44h

Prvi rezultati sa lokalnih izbora u Belgiji ukazuju na velike dobitke separatističke stranke NV-A, koja se bori za autonomiju Flandrije.

Čelnik NV-A Bart de Vever želi da postane gradonačelnik Antverpena, kako bi mu ovaj grad - druga najveća luka u Evropi - poslužio kao baza za krupnije separatističke zahtjeve pred parlamentarne izbore 2014. godine.

Poslije 20 odsto prebrojanih glasova, De Vever je u borbi za gradonačelnika Antverpena u značajnoj prednosti u odnosu na socijalističkog protivkandidata i trenutnog gradonačelnika Patrika Jansensa.

De Vever je osvojio 38 odsto prebrojanih glasova, a Jansens, koji je dobio 28 odsto, već sada je priznao poraz. On je pozvao pobjednika da "u centar svoje pažnje sada stavi grad".

De Vever i njegova stranka su godinama u sporu sa Valonijom, regijom u kojoj se govori francuski jezik, a koja ekonomski posrće. On tvrdi da se bori za sudbinu šest miliona Flamanaca u kraljevini Belgiji, koja ima 11 miliona stanovnika.

Ovaj političar ne krije da su mu ambicije na nacionalnom nivou: nedavno je kritikovao premijera Belgije Elija di Rupa, koji govori francuski, zbog poreske politike. Prema De Veverovim riječima, ona iz Flandrije suviše izvlači novca.

Prije samo šest godina, na lokalnim izborima, NV-A je imala veoma mali broj glasača na sjeveru Flandrije, da bi 2010. godine na parlamentarnim izborima postala najveća stranka u regiji.

Upravo je De Vever bio najveći razlog što je Belgija bila bez vlade rekordan 541 dan. On je tražio ogromne ustupke za flamansku autonomiju.

Na kraju je izgubio i završio u opoziciji premijeru Di Rupu, čvrstom zastupniku celovitosti belgijske države.

Bonus video: