Bepe Grilo sve popularniji u Italiji - rađanje "novog Berluskonija"

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju sve veći procenat Grilovih poklonika, koji od ankete do ankete varira od 16,7 do 18,5 odsto
0 komentar(a)
Bepe Grilo, Foto: Washingtonpost.com
Bepe Grilo, Foto: Washingtonpost.com
Ažurirano: 13.10.2012. 19:30h

Bepe Grilo, nekadašnji TV voditelj, sada vođa populističkog "Pokreta pet zvjezdica", na parlamentarnim izborima narednog proljeća u Italiji mogao bi da priredi veliko iznenađenje.

Prve procjene njegovih neobičnih nastupa pokazuju da bi Grilo (64) mogao da prevaziđe čak i mačizam bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Grilo je započeo kampanju svog pokreta za regionalne izbore na Siciliji, tako što je, krenuvši iz Kalabrije, preplivao Mesinski tjesnac i stigao na ostrvo.

Aktuelnog premijera Marija Montija Grilo kritikuje zbog insistiranja na mjerama štednje

Do sad su slične plivačke poduhvate izvodili Benito Musolini, Mao Cedung i Vladimir Putin.

Grilov pokret M5S (Movimento 5 Stelle) nazivaju "demokratijom iz korjena". On u svojim govorima ne nudi rješenja, najčešća ponavlja da je Italija u teškim ekonomskim i društvenim problemima, a uz to često koristi psovke.

Organizovao proslavu V dana

Neobični Grilo je u jesen 2007. godine izveo na ulice oko dva miliona Italijana povodom proslave prvog V dana, nazvanog po psovki "vaffanculo". Nakon toga Grilov uticaj u politici je porastao, a tome mu je pomogla i aktivnost na društvenim mrežama i blogovima.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju sve veći procenat Grilovih poklonika

Grilo je bio kritičar Berluskonijevog načina vođenja Italije, a postojale su i sumnje da je poslovno povezan sa bivšim premijerom.

Aktuelnog premijera Marija Montija kritikuje zbog insistiranja na mjerama štednje.

Bepe Grilo na proslavi V dana

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju sve veći procenat Grilovih poklonika, koji od ankete do ankete varira od 16,7 do 18,5 odsto. Ukoliko zadrži ovu podršku, Grilo bi na izborima u aprilu 2013. mogao i da se udruži sa Antoniom di Pjetrom, liderom manje partije “Italija vrijednosti”.

Nova koalicija bi tada mogla da postane najjača politička opcija u Italiji.

Bonus video: